Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel skal igen arbejde sammen. Her ses de i Cannes med Amanda Collin. Foto: Christopher Aoun/Zentropa/Free

Da heden skulle opdyrkes: Kongenshus og Mads Mikkelsen har hovedrollerne i ny storfilm

En væsentlig del finder sted på Kongenshus Hede, når optagelserne til historisk drama med Mads Mikkelsen begynder til efteråret

SYDFJENDS Mads Mikkelsen og instruktøren Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes »En kongelig affære« fra 2012, når de to indtager henholdsvis hovedrolle og instruktørstol i en storfilm om opdyrkningen af den jyske hede.

Det skriver produktionsselskabet Zentropa i en pressemeddelelse.

Det kommer blandt andet til at ske på Kongenshus Hede, hvor optagelserne begynder til efteråret, og Mads Mikkelsen ser frem til at genoptage samarbejdet.

- Jeg havde et fantastisk samarbejde med Nikolaj Arcel på »En kongelig affære«, og jeg glæder mig enormt til at arbejde sammen med ham igen, siger den internationalt kendte stjerneskuespiller.

Kongens land

Filmen har arbejdstitlen »Kongens land« og beskrives som et episk og barskt drama.

Handlingen foregår i 1755, hvor Frederik V har sat sig for, at den store jyske hede skal opdyrkes. Drømmen er mere eller mindre umulig, for heden er en ødemark hærget af ulve og lovløse.

Mads Mikkelsen spiller rollen som kaptajn Ludvig Kahlen, der beslutter sig for at gøre forsøget.

Kongenshus Hede, der landskabsmæssigt fortæller historien om det syn, der mødte de mænd og kvinder, som skulle forsøge sig på den barske og nærmest uopdyrkelige hede, er ifølge filmselskabet Zentropa et logisk valg til optagelserne.

Det oplyser endvidere, at filmen også skal optages på en endnu ikke offentliggjort lokation i Holstebro Kommune, og her må Hjerl Hede siges at være et meget varmt bud.

- Vi dramatiserer et vigtigt og fascinerende kapitel i danmarkshistorien, siger Mads Mikkelsen.

Han kalder samtidig historien for »lidt af et eventyr«.

Baseret på bestseller

Instruktør Nikolaj Arcel fortæller, at biografgængerne kan se frem til at »komme helt tæt på hedens stædige pionerer og deres fjender«.

Filmens anden hovedkarakter er husholdersken Ann Barbara, der søger tilflugt hos kaptajnen. Hun spilles af Amanda Collin.

- Jeg kniber mig selv i armen over at være en del af dette virkeligt enestående projekt, siger Amanda Collin.

Hun er blandt andet kendt fra titelrollen i Christian Tafdrups »En frygtelig kvinde« fra 2017.

»Kongens land« er baseret på Ida Jessens bestseller »Kaptajnen og Ann Barbara« fra 2020.

Manuskriptet er skrevet af Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen.

Sidstnævnte har arbejdet sammen med Mads Mikkelsen mange gange, senest på filmen »Retfærdighedens ryttere«.

Optagelserne på »Kongens land« går i gang til september, og filmen ventes at få premiere i efteråret 2023.

/ritzau/tj

Filminstruktøren Nikolaj Arcel (til venstre) ses her med skuespilleren Mads Mikkelsen. De to arbejdede sammen på filmen En kongelig affære fra 2012. Til efteråret begynder optagelserne på en ny film, hvor de to igen samles. Arkivfoto: John Macdougall/Ritzau Scanpix
Kongenshus Hede kommer til at danne rammen om en dansk storfilm med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Arkivfoto