Landbrugsmaskinmekaniker Birgitte Brunsgaard Jacobsen føler sig godt forberedt til EuroSkills, hvor hun blandt andet kommer til at rode i en John Deere traktor, en JCB gravemaskine og en McHale ballepresser. Arkivfoto: Lars Rasborg

Birgitte tester sig selv mod de bedste: Lokal landbrugsmaskinmekaniker er taget til EuroSkills

Danmarks Bedste Lærling fra Vroue er i denne uge i fornemt selskab til EuroSkills i Polen

UDDANNELSE Allerede i december smagte hun sejrens sødme i Herning, da hun vandt prisen som »Danmarks Bedste Lærling«, og i denne uge er Birgitte Brunsgaard Jacobsen fra Sjørup Group A/S så i ringen igen.

Denne gang er turen gået til Gdansk i Polen, hvor den 21-årige landbrugsmaskinmekaniker fra Vroue i perioden 6.-9. september deltager i EuroSkills 23 sammen med 21 andre danske fagatleter, der hver især repræsenterer fædrelandet inden for deres respektive fagområder.

Her skal Birgitte Brunsgaard Jacobsen over tre konkurrencedage dyste i forskellige discipliner side om side med ni deltagere fra andre lande i kategorien Heavy Vehicle Technology.

Hun forlod Danmark allerede mandag for at kunne deltage i åbningsceremonien tirsdag og i øvrigt være frisk og veludhvilet til første udfordring onsdag. Afslutningsceremonien er lørdag, og så vender Birgitte Brunsgaard Jacobsen retur til Vestfjends søndag.

Hun glæder sig til konkurrencen og er ikke mindst stolt over at være bannerfører for sit land.

- Vi er jo afsted som et hold, og det bliver da en megafed oplevelse at repræsentere Danmark på den måde, siger Birgitte Brunsgaard Jacobsen om det danske team, der kommer til at have fælles lejr på det samme hotel.

Da Birgitte Brunsgaard Jacobsen i december blev kåret til »Danmarks Bedste Lærling« var indehaverne af Sjørup Group, Birthe og Ole Lauridsen, nærmest bristefærdige af stolthed. Siden er hun blevet udlært og er nu svend hos Sjørup Group, men stoltheden er ikke blevet mindre, og der kippes fortsat med flaget i Sjørup, når Birgitte Brunsgaard Jacobsen i denne uge deltager i EuroSkills i Polen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Der bliver noget at se til

Hvad hun og de øvrige landbrugsmaskinmekanikere bliver budt på af udfordringer i konkurrencen, ved hun selvsagt ikke på forhånd, men der er nogle hovedkategorier, så i et vist omfang har hun kunnet forberede sig meningsfuldt.

Der bliver blandt andet noget med motor, transmission, el, hydraulik og luftbremser/aircondition.

Og så ved de også lidt om, hvilke maskiner, de bliver præsenteret for. Det drejer sig for eksempel om en John Deere traktor, en JCB gravemaskine, en Samasz skårlægger, en McHale rundballepresser og en Cat motor.

Det er ikke alt sammen noget, man finder i værkstedet hos Sjørup Group, så Birgitte Brunsgaard Jacobsen har været rundt hos nogle af forhandlerne for at tage maskinerne i nøjere øjesyn og tjekke deres diagnoseprogram ud.

- Det er de programmer, forhandlerne har på deres computere, til at finde oplysninger om for eksempel traktoren, dens tilslutning til maskinen eller læsning af fejlkoder, siger Birgitte Brunsgaard Jacobsen og afslører, at det nu om dage ikke udelukkende handler om nøgler, twist og olie på hænderne at være landbrugsmaskinmekaniker.

- Det kommer selvfølgelig meget an på, hvor man arbejder, og hvor gamle maskinerne er, men den elektroniske del fylder helt sikkert mere i faget nu end nogensinde før, siger Birgitte Brunsgaard Jacobsen.

Forstående arbejdsgiver

Hun har i øvrigt også været en tur forbi sin gamle skole, Tech College i Aalborg, for at kigge nærmere på noget elektronik og få genopfrisket lidt teori.

Og så har hendes arbejdsplads udvist et ekstraordinært hensyn til den forestående begivenhed ved at lette hende for nogle af de daglige byrder og give hende fri til træning.

På den måde kan hun møde så beredt som muligt til konkurrencen, som hun ser meget frem til.

- Jeg er ekstremt meget konkurrencemenneske og synes, at det giver et fedt kick at være oppe imod andre, siger Birgitte Brunsgaard Jacobsen, der ikke kun har vist sig konkurrencedygtig indenfor sit fag.

Da hun var yngre var hun også en ivrig og dygtig skakspiller, der deltog i både danske og internationale mesterskaber inden for skoleskak, ligesom både traktortræk og havetraktortræk har bidraget til pokalskabet.

Birgitte Brunsgaard Jacobsen har sin unge alder til trods arbejdet hos Sjørup Group i otte år, da hun startede som fejepige som 13-årig.

Det er i år ottende gang, at EuroSkills afholdes, og konkurrencen er den største i Europa indenfor erhvervsuddannelser.

Da Birgitte Brunsgaard Jacobsen i december blev hædret som den første kvindelige vinder af Danmarks Bedste Lærling blandt landbrugsmaskinmekanikere, gjorde hun det klart, at hun godt kan tage lidt værkstedshumor og ikke tænker så meget på, at det er en typisk mandeverden, hun gebærder sig i. Arkivfoto: Lars Rasborg