Borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V). Foto: Flemming Jeppesen

Året der gik: I medvind og modvind

Borgmester Ulrik Wilbek (V) bringer en jule- og nytårshilsen til kommunens borgere

VIBORG 2022 blev året, hvor Corona slap sit tag og gav os mere frihed og mere nærhed. Vi fik lidt medvind og kunne sænke skuldrene.

Men allerede den 24. februar kom friheden igen i strid modvind, da Rusland invaderede Ukraine. Der var krig i Europa.

Tak for hjælpen

For os, der bor i Viborg Kommune, betød det bl.a., at vi fik omkring 1000 nye, ukrainske medborgere, som er flygtet fra krigen. Rigtig mange borgere var med det samme klar til at hjælpe og sørge for, at de fik en god modtagelse i Viborg Kommune.

Mere end 700 af de fordrevne ukrainere bor her fortsat – og mange af jer hjælper med at give dem en god hverdag. Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at takke alle, der har ydet en ekstra indsats i året, der gik: Privatpersoner, frivillige foreninger, virksomheder, kommunale institutioner og ikke mindst de mange ukrainere, som boede her i forvejen.

I krigens kølvand fulgte også stigende energipriser, inflation og økonomiske problemer for mange familier.

Den modvind, der følger af krigen, kan vi ikke stoppe lokalt. Men vi kan gøre vores til at fremme en dagsorden, der skal sikre grønnere og mere bæredygtige energikilder og på sigt gøre os uafhængige af russisk gas og andre fossile brændsler.

Grøn medvind

Derfor var det også perfekt timing, at virksomheden BioCirc i maj henvendte sig med planer om at opføre en grøn energiø på land i Viborg Kommune. En energiø, der skal producere strøm, varme og energi ved at kombinere vedvarende energikilder og biomasse.

Gennemføres hele projektet, bliver der opført 700 hektar solceller, 15 vindmøller og et nyt biogasanlæg. Overskudsvarmen skal leveres til fjernvarmeselskaberne og dermed bidrage til lavere varmeudgifter for mange.

Der er stadig mange uafklarede spørgsmål, men jeg håber, at de hurtigt bliver afklaret, så vi kan tage et stort skridt mod at blive en af Danmarks grønneste kommuner.

Det hænger også godt sammen med, at vi ønsker at sætte endnu mere fokus på Viborg Kommunes grønne festival, Grønne Sammen, der voksede markant i 2022.

Omkring 14.000 børn og unge i dagtilbud og skoler deltog i grønne aktiviteter de to første uger i september. Mere end 4500 gæster deltog i de afsluttende festivalaktiviteter. Og ambitionerne for 2023 er selvfølgelig endnu højere.

Nye studerende

Der er også grund til at glæde sig over, at Viborg i højere og højere grad markerer sig som en vigtig uddannelsesby.

Igen i 2022 har nye uddannelser besluttet at åbne i Viborg, og dem, der allerede er her, har stor succes med at tiltrække studerende.

Derfor glæder jeg mig rigtig meget til, at vi kan sige velkommen til blandt andre softwareingeniører, dyrlæger og agrobiologer.

Glædelig jul og godt nytår

2022 bød på mange store oplevelser fra kulturens og idrættens verden, som vi kunne være sammen om.

En særlig hilsen til Viborg FF, som efter en fantastisk sæson kunne fylde Viborg Stadion til europæiske kampe. Og kigger man på tabellen i denne sæson, er det bestemt realistisk at drømme endnu større.

Store drømme skal der være plads til – også i det nye år, hvor jeg håber, at vi både i Viborg Kommune og i resten af landet vil opleve mere medvind end modvind.

Rigtig glædelig jul og godt nytår til alle borgere i Viborg Kommune.

Ulrik Wilbek, borgmester

Viborg Kommune