Rasmus Johansen barsler med musicalen »Ole fra Åkjær« på Flyfabrikken i Fly. Foto: Henrik Bagge

Ole fra Åkjær var en krage på vejen

Rasmus Johansen fra Fly fortæller om sit arbejde med en ny musical

VESTFJENDS Musiker og skolelærer Rasmus Johansen fra Fly, der også er kendt under sit kunstnernavn Telestjernen, har brugt et år on/off på at få stablet sit hjertensbarn »Ole fra Åkjær« på benene.

Musicalen, der blandt andre har deltagelse af skuespillere fra Kulturskolen i Viborg, Vridsted Børnekor og børn fra Rasmus Johansens eget Cirkus Højdeskræk, har han udviklet i samarbejde med Anders Wadsholt fra Kulturskolen Viborg.

De har med »Ole fra Åkjær« skabt en musical, der et stykke hen ad vejen er inspireret af Jeppe Aakjærs liv og især hans barndom i Fly.

Jeppe var en agitator

Ole gennemgår en udviklingshistorie, hvor han er på kant med sin lærer af den gamle skole, indtil der kommer en ny lærer, som ændrer Oles liv med et andet udsyn på verden og en mere Grundtvig/Koldsk tilgang til tilværelsen.

- Jeppe Aakjær var en agitator, der oplevede vilkårene ude på gårdene, da han tjente på landet. Det var proletar, og det rejste han sig for og kom også ind at sidde 17 dage for det i Viborg, fortæller Rasmus Johansen.

Ifølge ham er der brug for, at de unge igen rejser sig for en sag og tager et ansvar, og forfatterne har taget Jeppes oprørske sind og opdateret det til nutiden.

- Vi har brugt et meget nutidigt sprog, og vi har haft en tegneserietegner til at lave kulisser. Og så har vi skrevet nogle nutidige sange, så musicalen er ikke trukket 150 år tilbage i tiden. Det er snarere en tidsløs fortælling, siger Rasmus Johansen.

Den støvede musical

Men det er så fortællingen. Hvad med Rasmus Johansen og musicalformatet, som er helt nyt for ham, der ganske vist plejer at være finurlig og gerne laver musikalske krumspring som Telestjernen, men hvor der trods alt er tale om mere klassisk sangskrivning, der ikke skal tænkes ind i et større koncept.

- Det har selvfølgelig været nyt for mig, og musicalformatet kan godt være lidt støvet, men om vi har brugt sådan deciderede kneb for at afvige fra det? Det synes jeg ikke, men vi har jo skrevet det selv og ikke taget noget af Astrid Lindgren. Det er en lokalt forankret historie, og jeg synes, det har været spændende at give det liv og føre den kulturarv videre i en lidt alternativ form. Men jeg synes ikke, at vi som sådan har fundet på et nyt formsprog.

Nu med flere kasketter

Det nye for Rasmus Johansen er i højere grad, at han har haft flere kasketter på i denne sammenhæng end normalt.

Men forfatterne har også været kloge nok til at alliere sig med erfarne folk udi musical-genren.

Forfatter Tina Sakura har haft et øje på fortællingen i det store perspektiv, og også veteranen Gunnar Geertsen, der stod bag Bølle Bob, er blevet konsulteret.

- Det var simpelthen for at have et sikkerhedsnet, så vi vidste, at dramaturgien var holdbar, og at vi holdt fast i en hovedkonflikt i forhold til den store fortælling. Og så har vi haft sindssygt mange ideer, så det har også været en kunst at luge ud i det og finde ind til det essentielle, siger Rasmus Johansen, der foreløbig satser på, at de kan holde stykket på en time og 20 minutter.

Det snerper til

»Ole fra Åkjær« indeholder 12-13 sange af Rasmus Johansen selv, mens Jeppe Aakjærs »Ole sad på en knold og sang« og »Jeg er havren« nok også får en rolle i stykket.

Musikken leveres af en enkelt musiker, der med en stortromme, en guitar, en computer og et bongosæt afvikler det hele fra sin One-man-band-boks ved siden af scenen.

Nu nærmer deadline sig, Rasmus Johansen har sin far og en makker i gang med at skabe scenen i haven ved Flyfabrikken, og han kan mærke, at det begynder at snerpe til. Men han har ikke fortrudt, at han gav sig i kast med det store projekt.

- Jeg har nok altid lidt haft sådan en Klods Hans-indstilling. Har der ligget en krage på vejen, har jeg samlet den op og brugt den til noget.