Rasmus Johansen fra Fly (tv) og Morten Petersen fra Vridsted har sammen begået singlen »Min Tjømann«, som lanceres under betegnelsen købmandscountry. Foto: Kasper Riis Kristensen

Lokal købmand udgiver første single

Musiker Rasmus Johansen fra Fly og købmand Morten Pedersen fra Vridsted har sammen indspillet en sang og undervejs opfundet genren købmandscountry

VESTFJENDS Det er landsbydrama, gode tilbud, sexet vals og træskostøvler, der langes over den musikalske disk, når købmand Morten Pedersen fra Vridsted i selskab med musiker Rasmus Johansen fra Fly torsdag den 27. maj udgiver singlen »Min Tjømann«, som den nye konstellation har indspillet som duet med Kris Kristofferson og Willie Nelson som referencepunkter.

- Vi håber på, at en bette tosset hverdagshistorie som »Min Tjømann« kan være med til at give et lille smil på læben og dermed være med til at at kitte os endnu tættere sammen i en tid, der har været svær i det hele taget. Vi vil kort sagt gerne give noget af os selv og være en lille løftestang ud af krisen, lyder ambitionen fra den uortodokse duo.

En god handel går begge veje

Sangen handler om et ikke helt gnidningsfrit venskab mellem Bette Poul, der, udover at ønske sig en kone, også har som mål i livet at tiltuske sig så mange gode tilbud som muligt, og så Æ Tjømann, som gerne gør opmærksom på købmandens overordnede rolle i et godt landsbyfællesskab, men mest af alt bare gerne vil skyde så mange varer som muligt af til Bette Poul.

På den vis trækker de i hver sin retning, men er samtidig også bedste legekammerater.

Og én ting kan de i hvert fald blive enige om: At en ordentlig handel skal gå begge veje.

Og med den fællesmængde er det countryswingende og dialektklingende omkvæd også på plads:

A kender mi´ tjømann, og mi´ tjømann han kender mig, vi går begge to ind for en ordentlig handel, den slags går begge vej´!

Købmanden elsker sin næste

Rasmus Johansen afslører, at sangen i bund og grund handler om noget, de begge har forstand på med deres opvækst i en landsby, nemlig kærligheden til fællesskabet.

- Det drejer sig vel om at åbne sig helt op for et andet menneske og også være der for ham eller hende, når man har det svært. Den rolle har en købmand vel også? Altså at være der for sin næste, spørger Rasmus Johansen retorisk, og Morten Pedersen nikker smilende.

Selv om han er mest kendt i lokalsamfundet som den glade købmand, er hans musikalske side også reel nok, og det var, mens hans band, der lige nu hedder Træmænd, gik og øvede hos Rasmus Johansen i Flyfabrikken, at tanken om et samarbejde slog rod.

- Det var nok mig, der fik ideen, siger Rasmus Johansen.

- Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at lave et eller andet sammen, så jeg skrev en tekst, som jeg viste til Morten, og han var heldigvis med på den. Det var så ham, der fandt på begrebet »købmandscountry«, siger Rasmus Johansen og betegner projektet som noget, de har kunnet gå og grine lidt af og hygge sig med i en tung tid.

- Og det har været det vigtigste afsæt, at vi selv har haft det sjovt med det. Så kan det være, at der er nogle, der synes, vi er åndssvage, men det må de om.

Spas og løjer

Morten Pedersen er enig, og han er glad for, at Rasmus Johansen tænkte på ham, da han fik en af sine mange ideer.

- Jeg tror, han har gået og hørt os øve og så måske tænkt, at »han kan da egentlig godt noget, ham der«. Jeg ved det ikke, men jeg synes selv, at det er blevet rigtig godt. Det er jo mest spas og løjer lavet med et glimt i øjet uden at træde nogen over tæerne, så det er lige, som det skal være, siger Morten Pedersen.

Han har selv spillet guitar, siden han gik på efterskole, og det var sammen med en gammel efterskolekammerat, at hans nuværende band blev dannet for omkring tre år siden med købmanden selv som forsanger.

Dengang hed det Project Monday, men da Morten Pedersen selv begyndte at skrive tekster på dansk, syntes de, det var åndssvagt med et engelsk navn, så nu hedder de Træmænd. Eller det gjorde de i hvert fald, sidst de forlod øvelokalet.

- Vi har fem-seks sange, som, vi selv synes, er ret gode, så vi har da et mål om, at vi skal have noget indspillet engang, men det ligger ikke lige for, siger Morten Pedersen, der kalder stilen for pop/rock.

Solid hjælp til billedsiden

Der hører også en <a href="https://www.facebook.com/RasmusJohansenfraFly/videos/793290508218983">video</a>til den nye single, hvor man kommer ind bag købmandsdisken, ud i baglokalet og rundt i butikken med både banjo og guitar.

Videoen er skudt en aften efter lukketid med hjælp fra den i Vridsted bosiddende Kasper Riis Kristensen, der til daglig har TV Midtvest som sin arbejdsplads.

»Min Tjømann« er samtidig også første skud på stammen til et nyt album med »Rasmus Johansen fra Fly«, der bygges op over tid, som ideerne indfinder sig.

En udgivelsesdato er derfor slet ikke på plads, men det er til gengæld titlen på albummet.

Den bliver meget apropos »Købmandsdanmark« og følger op på Rasmus Johansen fra Flys seneste album »Køddag«.