Jeanette Kvick var sammen med politiker Kristian Pihl Lorentzen med til at plante æbletræer efter sidste års rally i Stoholm. Men i år skal der være endnu mere fokus på bæredygtighed. Arkivfoto: Steen Don

Rally Stoholm: Denne gang vil de være endnu grønnere

Løbet i Fjends skal ikke kun sætte høje sportslige standarder

RALLY I den sidste weekend af september afvikles den tredje udgave af Rally Stoholm på landevejene i Fjends. Ligesom de to første udgaver tæller løbet til Dansk Super Rally-mesterskaber, og det vil atter være et rally, som er med til at sætte den grønne dagsorden indenfor dansk motorsport, fortæller lokale Jeannette Kvick fra organisationsgruppen bag Rally Stoholm i en pressemeddelelse.

- I år vil vi være et endnu grønnere rally. Sidste år plantede vi æbletræer på fællespladsen i Tastum i samarbejde med en række foreninger, ligesom alt det materiale, deltagerne modtog inden løbets start, ikke blev pakket i plasticposer, men i stedet i muleposer. Og dem skal deltagerne medbringe i år, så de kan få dem fyldt op igen. Vi forventer at trykke vores rutebog på genbrugspapir, og så har vi allerede reduceret vores papirforbrug ved, at de fleste løbende informationer til deltagerne ikke er på papir, men går via appen Sportity, siger hun.

Umiddelbart efter sidste års Rally Stoholm – der høstede stor ros fra såvel aktive som publikum – gik organisationsgruppen i gang med at planlægge dette års udgave. Og arbejdet her har ikke kun bestået i at skabe et arrangement i sportslig topklasse. Mere bæredygtig motorsport har også været et fast programpunkt ved planlægningsmøderne, fortæller Jeannette Kvick.

- Rally Stoholm skal byde på fart med omtanke for miljøet og naturen og med fokus på bæredygtighed omkring alt det, vi gør. I år vil vi sætte fokus på affaldssortering. De deltagende rallyhold ryddede pænt op efter sig selv på servicepladsen ved SP Moulding og Fritids- og Kulturcenteret i Stoholm, men i stedet for, at alt havner i småt brændbart, skal der i år foretages kildesortering. Vi er i gang med at finde en løsning, så det affald, deltagerne producerer, kan afleveres i de fraktioner, som Viborg Kommune behandler. Ligeledes er planen også, at vi i samarbejde med vores forskellige cateringpartnere også kan gøre en indsats her og have affaldssortering på de store publikumssteder.

Ifølge Jeannette Kvick er man meget åbne for input til, hvordan arrangementet kan gøres endnu mere bæredygtigt.

- Vi er rallyfolk, og der er sikkert noget, der ligger lige til højrebenet, som vi har overset, så vi hører gerne fra alle. Vi arbejder også på at forskønne Fjends-området i samarbejde med de lokale foreninger som en pendant til de kendte Vild-med-vilje-aktiviteter, siger hun.