Fra venstre er det en af tre nuværende indehavere af Lægeklinikken i Stoholm Keld Christiansen, kommende indehaver Dorthe Hagensen, sygeplejerske Aase Nørremark og sygeplejerske Helle Danielsen. Husets sygeplejersker og sekretær har alle lovet at blive, når Dorhe Hagensen fra den 1. august overtager lederskabet. Foto: Henrik Bagge

Erhvervsnyt: Lægeklinik i Stoholm får ny ejer

Fra den 1. august hedder ejeren Dorthe Hagensen, der medbringer en ny læge og beholder det øvrige personale

STOHOLM Den har længe været til salg, og nu har Lægeklinikken i Stoholm omsider fået ny ejer.

Det er 63-årige Dorthe Hagensen, der har været praktiserende læge siden 1998 og p.t. driver lægehus i Sunds, der nu har købt klinikken på Johan Bittmans Vej i Stoholm af de tre aktuelle læger i huset.

Heraf vil den ene, 72-årige Holger Fischer, stoppe ved salget af klinikken, mens de to øvrige, 67-årige Søren Rud og 66-årige Keld Christiansen, også begge har varslet deres afgang, dog med en lidt længere horisont.

De fortsætter således som ansatte hos Dorthe Hagensen, indtil en god og gnidningsfri overlevering har fundet sted.

Har ansat to unge læger

Overdragelsen af ejerskabet sker den 1. august 2023, hvor Dorthe Hagensen samtidig udtræder af ejerkredsen i Sunds Lægehus.

Til Lægeklinikken i Stoholm medbringer hun i første omgang en ung, kvindelig læge, der med tiden også tænkes at blive medejer.

Fra august 2024 støder endnu en ung, kvindelig læge til selskabet, og dermed fuldendes transitionen fra en klinik bemandet af ældre, mandlige læger til en klinik bemandet af primært yngre, kvindelige læger.

Og selv om det godt kan betyde et kulturskifte i klinikken, understreger Dorthe Hagensen, at der ikke ligger noget bevidst valg bag den rent kvindelige lægebemanding.

- Nej, sådan er det ikke, men vi ved jo, at der p.t. er en overvægt af kvinder blandt de unge lægestuderende, der kommer ud, så det er bare sådan, det er gået. Men jeg har ingen præferencer i forhold til køn. Jeg har kun en præference i forhold til dygtighed og faglighed, siger Dorthe Hagensen.

Hun har i øvrigt også netop ansat en ny, mandlig læge i lægehuset i Sunds, som starter, når Dorthe Hagensen selv forlader huset.

Hun har prøvet det før

Det er som sådan ikke et nyt eventyr, Dorthe Hagensen hovedløst kaster sig ud i med købet af Lægeklinikken i Stoholm.

Hun ved nemlig udmærket, hvad hun har med at gøre, da hun allerede i 2018 lavede den samme manøvre i Sunds.

I tilgift hertil driver hun også Endelave Lægehus, hvor hun servicerer de omkring 150 borgere på den lille Kattegat-ø med lægebetjening et par gange om ugen, mens der sommeren igennem er en læge på øen i døgndrift, når der er mange turister på øen.

Dorthe Hagensen ser dog ikke sig selv som en iværksætter-type inden for sundhedsvæsenet af den grund.

- Nej, det vil jeg ikke kalde mig. Men i 2018 havde jeg været freelance læge i nogle år, primært i udlandet, og var egentlig også på vej til et job i Australien. Det gik dog i vasken af forskellige årsager, og jeg skulle finde på noget nyt, der kunne være sjovt. Klinikken i Sunds var til salg, og så bød jeg på den og fik den. Så det var lidt tilfældigt, men jeg har haft det godt i Sunds lige siden, siger Dorthe Hagensen, der privat bor i Nørre Snede.

Hun arbejder fortsat som vikar et par dage om ugen i Sunds Lægehus, indtil de nye ejere er helt på plads i de nye roller. Det engagement ophører dog den 1. august, når hun overtager Lægeklinikken i Stoholm. Til gengæld vil hun fortsætte med at drive Endelave Lægehus.

Det var sidste udkald

Lægeklinikken i Stoholm har længe været til salg, og salget var så tæt på sidste udkald, at den var i overhængende fare for at overgå til status af enten regionsklinik eller udbudsklinik, hvor regionen tilbyder en privat aktør en midlertidig kontrakt.

Det er en løsning, regionerne typisk tyer til i udkantsområder, hvor det er svært at skaffe fast tilknyttede læger, men begge disse former er dyre for skatteyderne, og de savner tit kontinuitet for patienterne med et stort gennemtræk af tilknyttede læger.

- Og jeg tænkte, at det var synd, hvis den skulle blive en udbudsklinik, fordi der ikke var nogen, der havde lyst til at drive klinik i Stoholm. Det er tæt på Viborg og tæt på Skive, og det kan ikke passe, at der ikke skal være en privat klinik i så stor en by. Så jeg kontaktede Holger, Keld og Søren, og vi blev enige om, at jeg kunne overtage den 1. august, siger Dorthe Hagensen.

Lægeklinikken i Stoholm har i øvrigt omkring 3700 patienter tilknyttet.

En total makeover

Mens Lægeklinikken i Stoholm er et stort og rummeligt hus, er Dorthe Hagensen ikke bleg for at indrømme, at det mange steder trænger til en kærlig hånd.

- Det bliver nok næsten en total makeover, for det trænger det til, siger hun.

Der er allerede lavet aftale med håndværkere om fra den 1. august at lægge nyt tag på, hvor der samtidig kommer nye ovenlysvinduer. Og så vil hun også gerne have selve huset renoveret.

- Men det bliver mere etapevist, så vi samtidig kan være her, siger Dorthe Hagensen.

Hun løfter dog sløret for, at både indgangsparti og venteværelse står højt på ønskelisten, ligesom et handicaptoilet gør det.

- Så der vil løbende ske noget, forsikrer hun.

Det er dog ikke alt i Lægeklinikken i Stoholm, der står for en udskiftning.

Dorthe Hagensen kan nemlig afsløre, at alle øvrige ansatte, både sygeplejersker og sekretærer, forbliver en del af holdopstillingen.

- Jeg er så heldig og så glad for, at de alle har sagt ja til at fortsætte sammen med mig. Og det er et kæmpe aktiv, for de er både rutinerede og dygtige, og de kender patienterne. Så det sætter jeg stor pris på, siger Dorthe Hagensen.