Tjalfe (til venstre) og Sigurd, der her ses på en station med titlen »Klar, pirat, demokratistart«, var blandt de børn, der nåede at få en billet til Det store Ståhejgilde, da Flyfabrikken i august 2021 afviklede det første »børnemøde i folkehøjde«. Nu har Viborg Kommune givet tilsagn om midler til arrangementet i yderligere to år. Arkivfoto: Lindy Jørgensen

Mere ståhejgilde i fremtiden

Flys eget børnemøde i folkehøjde er nu sikret finansiering for yderligere to år

VESTFJENDS Rasmus Johansen fra Flyfabrikken og resten af sjakket bag »Det store ståhejgilde - et børnemøde i folkehøjde« kunne i god tid tænde de røde lygter og melde et stort anlagt demokratisk arrangement for børn udsolgt i 2021.

Efter afviklingen fik arrangementet også fra alle kanter rosende ord med på vejen, og nu har Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune på et møde den 26. november besluttet, at projektet i 2022 og 2023 understøttes økonomisk med 200.000 kroner årligt til projektledelse og projektudvikling og yderligere 75.000 kroner til aktivitetsudgifter i 2022.

Tilskuddene gives under forudsætning af, at projektet gennemføres i overensstemmelse med det skitserede, herunder at der sikres yderligere ekstern finansiering i størrelsesordenen 300.000 kroner årligt, hvor både Europæisk Kulturregion og andre eksterne fondsbidrag er i spil.

Kan nå større udbredelse

Ved samme lejlighed diskuterede udvalget også, hvorvidt projektet eventuelt kan løftes til nationalt niveau gennem for eksempel tv-samarbejde, og hvordan projektet måske også over tid lokalt rundt i kommunen kan nå udbredelse gennem samarbejde med for eksempel biblioteker, foreninger og skoler.

Den første udgave af »Det store ståhejgilde - et børnemøde i folkehøjde« blev afholdt i august 2021 efter at være blevet coronaudsat i 2020, og det formede sig som en krøllebøllet udgave af de voksnes Folkemøde på Bornholm.

Konceptet har sit demokratiske og historiske ståsted på Jeppe Åkjærs markmøde fra 1908, som netop fandt sted nær Fly.

Det er det eneste af sin art i Danmark og søger gennem debat, workshops og medskabelse i kunst og oplevelser at invitere børn ind i den demokratiske samtale og åbne deres forståelse for en dansk tradition, hvor den demokratiske dialog er i centrum.