Med 146 gæster var Løgstrup Sognegård tæt på at nå sit maksimum, da kalenderen for 2023 blev præsenteret. Privatfoto

Løgstrup: Ny kalender trak fulde huse

Alle stole var i brug, da Lokalhistorisk Forening præsenterede næste års kalender

LØGSTRUP Det blev igen et tilløbsstykke, da Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn mandag den 14. november præsenterede den nye kalender for 2023.

Med kø ved indgangen og næsten 150 gæster i salen, var Sognegården i Løgstrup tæt på at udnytte sin maksimale kapacitet, og alle stole i hele huset var fremme, oplyser formand Flemming Dollerup.

Foreningen udgiver hvert år en kalender med gamle og nye billeder fra området med forklarende tekst om for eksempel dengang, den kommunale badestrand i Hjarbæk tiltrak masser af badegæster om sommeren, både lokale og besøgende. Himmerlandsbanen havde således i sommermånederne en udvidet køreplan om søndagen fra Viborg til trinbrættet i Hjarbæk.

Og nutidens konflikter som følge af de unges medbragte soundbokse på stranden er faktisk ikke ny. Allerede i 1936 beklagede fabrikant Kalhave, som havde sommerhus på bakken ved stranden, sig over, at »de moralske forhold er forfærdelige. Ungdommen fra Hjarbæk og Vorde er kommet herned om aftenen og har terroriseret området med grammofonmusik og støj,« selv om lydniveauet formentlig har været noget mere beskedent.

Andre fortællinger i kalenderen er om den såkaldte »Kirkesten« i Knudby, Hedegård i Kvols, Løgstrup Rideklub og Lyngsøgård, hvor bestyrelsesmedlem Henning Lyngsø fortalte om gårdens historie, der går helt tilbage til 1525. Hennings tiptipoldefar kom til gården som fæstebonde i 1789 og hans søn, Anders Jørgensen, blev første selvejer i 1838. Familien tog senere navnet Lyngsø efter gården.

Ved fortællingen om Løgstrup Varmeværk blev der efterlyst billeder, da det næsten er umuligt at finde sådanne fra 1960-erne og frem af det oprindelige varmeværk og det store anlægsarbejde dengang.

Mange var nok kommet for at høre, var hvad brødrene Michael og Preben Jørgensen havde at fortælle om deres opvækst i Løgstrup, hvor forældrene havde savværket.

Og de fortalte om deres barndom og ungdom, hvor Preben »gik til sport« og Michael »gik til knallert« – også, til stor moro for publikum, om en del af de gale streger, de lavede - og om deres vej videre frem i livet.

Brødrene Michael (tv) og Preben Jørgensen underholdt de fremmødte med anekdoter fra deres barndom og ungdom, da forældrene havde det lokale savværk. Privatfoto