Foto: Adga94foto

Skraldebiler har kortlagt mobildækning i Fjends

Hvis du bor i Viborg Kommune kan du nu se, hvordan mobildækningen er der, hvor du er

FJENDS Din skraldemand, som i forvejen var din ven, har i en periode sidste år gjort sig nyttig på flere måder.

Igennem cirka tre måneder kørte skraldebiler fra Meldgaard Miljø nemlig rundt med tre tasker, der indeholdt otte mobiltelefoner per taske og målte 2G, 3G og 4G netværk for teleudbyderne TDC, Telia/Telenor (TT) og 3.

Mobiltaskerne blev fragtet med rundt på skraldebilernes forskellige ruter, indtil mobildækningen i hele Viborg Kommune (og dermed også en stor del af Fjends) var kortlagt.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune, som nu derfor kan præsentere et oversigtskort, der viser, hvor hullerne i dækningen er, og hvilke mobilselskaber, der dækker (eller ikke dækker) i de forskellige områder.

Grønt er godt, rødt er skidt

Oversigtskortet over mobildækningen er nu tilgængeligt <a href="http://www.xn--tjekdindkning-bgb.dk/pro/viborg">her</a> på viborg.dk/mobildaekning, hvor grønt er godt, og rødt er skidt.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) er glad for, at borgere i alle kroge af kommunen nu har adgang til kortene.

- Mine kolleger i byrådet og jeg støder i forskellige sammenhænge på borgere og virksomheder i landdistrikterne, som fortæller, at de mangler mobildækning, der hvor de bor. Nu giver vi dem mulighed for at gå ind og se, hvilken leverandør, der dækker bedst på deres adresse. Samtidig er det positivt, at der er flere master på vej, siger Ulrik Wilbek.

Flere master på vej

Skraldebilernes køreture har afdækket syv-otte huller i mobildækningen, og det er Energistyrelsen, der står for auktioner og udbud af nye frekvenser, som kan dække hullerne.

Viborg Kommune kan derfor ikke påvirke processen, men kommunen har på baggrund af undersøgelsens resultater for nylig holdt et positivt dialogmøde med de tre udbydere af mobiltelefoni.

Og der er allerede planer om at rejse nye mobilmaster, som dækker nogle af de huller, hvor man i dag ikke kan modtage mobilsignaler i Viborg Kommune.

Vestfjends går i rødt

Og hvor står det så værst til henne? Ja, i udgangspunktet kan det godt se ud til, at man bliver mere og mere udfordret, jo længere vestpå man bevæger sig i Fjends.

Iglsø, Kjeldbjerg og Vridsted er tit helt oppe i det røde felt, mens eksempelvis Stoholm, Sparkær og Mønsted det meste af tiden er på den grønne gren.

Desuden ser det ud til, at man generelt er bedst hjulpet med et TDC-abonnement i Fjends-området.

Du kan klikke på linket <a href="https://www.mastedatabasen.dk/viskort/PageMap.aspx">her</a>, hvis du vil se, hvor der er planer om nye mobilmaster. Du skal vælge Viborg Kommune, under »tjenestetyper« vælger du mobiltelefoni, og til sidst vinger du af i både »eksisterende« og »planlagte positioner«.