Der har tidligere været cykelcross i Lånum. Her er det fra et stævne i 2018. Foto: Henrik Bagge

Cykelcross: Jysk-fynsk mesterskab kommer til Fjends

Palle Bang er tovholder på arrangementet, der afvikles søndag på sportspladsen i Lånum

CYKELCROSS Når kalenderen viser 11. december, byder Skive Cykle Klub velkommen til dette års jysk-fynske mesterskab i cykelcross på Lånum Gl. Stadion.

Cykelcross er en disciplin, »hvor rytterne konkurrerer på en rute, der som regel består af en kombination af veje, marker og stier med forhindringer eller stigninger, der tvinger rytterne til at springe af og på cyklen,« som Danmarks Cykle Union (DCU) beskriver det på deres hjemmeside.

Store stjerner fra landevejen som Wout van Aert og Mathieu van der Poel hos herrerne samt Marianne Vos hos kvinderne hører til listen af ryttere, der har været eller er verdensmestre i cykelcross.

Helt så store navne lægger ikke vejen forbi Fjendsområdet på søndag, men mindre kan også gøre det.

De yngste, der kan tilmelde sig, er rytterne i U11-klassen, og så er der ellers stribevis af kategorier, der spænder helt fra motionister og veteraner til eliten i A-klassen.

Palle Bang, som er bestyrelsesmedlem i Skive CK, er tovholder på arrangementet, og han har længe gået med en drøm om at få et løb i den størrelsesorden forbi lokalt.

- Jeg har forsøgt at få det sat i stand med et elite-crossløb igennem længere tid, og vi blev så tilbudt det jysk-fynske mesterskab, fordi der var en anden klub, der stod af. Så det er sket på et afbud, hvor vi så kunne hjælpe DCU med afholdelsen. Det har været et ønske at lave sådan et løb i flere år, og det var så nu, det flaskede sig, fortæller Palle Bang.

Inden for de senere år har klubben arrangeret nogle motionscrossløb, så det er en lidt anden opgave, der venter denne gang.

- Det er det største, vi har været med til at lave inden for cykelcross i nyere tid. I Danmark er det jo sådan set kun DM, der er større end de her distriktsmesterskaber, forklarer Palle Bang.

Når der bliver talt om nyere tid, er det fordi, at Skive CK faktisk arrangerede jysk-fynsk mesterskab i 2004 og sågar Danmarksmesterskabet i 2005. Men det var før, Palle Bang kom til.

Netop DM kunne måske være en drøm at afvikle på et senere tidspunkt, men hver ting til sin tid, understreger arrangøren.

- Det kunne da være næste skridt, men lad os nu lige se, hvordan det her kommer til at spænde af. DM er et noget større setup, som også strækker sig over to dage, siger han.

Til årets jysk-fynske mesterskab forventer Palle Bang at se et trecifret deltagerantal.

- Jeg har en forventning om, at vi bliver mellem 100 og 125 deltagere. Det er i hvert fald vores håb. Og så kan vi sagtens stå en uge før starten, hvor der kun er 40-50 tilmeldte, men der skal nok komme et ordentligt ryk til sidst, forklarer han.

På løbsdagen bliver de første motionister sendt ud på ruten fra kl. 09.30, mens herreeliten som nogle af de sidste skal i aktion kl. 14.10.

Og Palle Bang understreger, at der bliver noget at se på for de fremmødte tilskuere.

- Det er publikumsvenligt, for cykelcross foregår på små, kompakte ruter, hvor rytterne kommer rundt helt op til 10-12 gange i løbet af en time, siger han.

Den lokale rundstrækning forventes at få en distance på omkring 2000 meter.