De første to af seks seniorboliger på Præstetoften i Vridsted står stort set færdige, og der er støbt til de sidste fire. Men står det til Karl-Ove Knudsen er der ingen grund til at stoppe med det. Han tror også behovet for yderligere 10 hurtigt vil opstå i Vridsted. Foto: Henrik Bagge

Behovet for seniorboliger stiger: Der bygges reder til deres sensommer

I Vridsted slås der lige nu et slag for at imødekomme et stigende behov for en mindre bolig til seniortilværelsen

BOLIG Vovhunden må de indtil videre tænke sig til, men villaen og Volvoen er på plads.

Jette og Erling Mathiasen kunne sidste weekend flytte ind på 110 nye kvadratmeter i ét plan på Præstetoften i Vridsted efter at have boet lidt i campingvogn og lidt hos noget familie henover sommeren.

De fik nemlig solgt deres hus noget hurtigere, end de havde regnet med, så fra den 15. juli var det goodbye til det godt 300 kvadratmeter store hus i den gamle købmandsforretning i Vridsted, som de har kaldt hjem de sidste mange år.

Parret var nemlig blandt de første, der takkede ja til en af seks nye lejeboliger til seniorer, som Vestfjends Invest har bygget på Præstetoften.

Det firma er stiftet af far og søn, Karl-Ove og Jesper Knudsen fra Vestfjends VVS, sammen med svigersøn Rene Søndergaard, der driver murerforretning fra Sjørup.

De har registreret et behov for den slags boliger i lillebyen, der godt nok i forvejen har et antal mindre rækkehuse drevet af Boligselskabet Sct. Jørgen, men de er ifølge Karl-Ove Knudsen med deres 65-85 kvadratmeter lige små nok til formålet.

Ellers er der i Vridsted i hverken lokalplan eller udstykning af grunde taget hensyn til borgere, der til livets sensommer gerne vil bytte de mange, ubenyttede kvadratmeter fra det store enfamiliehus ud med noget, der passer bedre til tosomheden, når ungerne forlængst er fløjet fra reden.

Halvdelen er allerede væk

Sidste lørdag holdt Vestfjends Invest så åbent hus på Præstetoften, hvor tre af seks seniorboliger allerede er lejet ud.

De første to står stort set færdige, mens der er støbt til de sidste fire længere henad vejen.

Jette og Erling Mathiasen er så småt i gang med at sætte deres eget præg på den ene, mens nabohuset stadig står tomt og til åbent hus kunne lægge lokaler til en rundvisning.

Og det benyttede op imod et halvt hundrede mennesker sig af. De fleste var kendte hoveder fra byen, men der var også gæster fra Fly og Skive. Nogle skulle bare lige have stillet nysgerrigheden, men mange var oprigtigt interesserede.

»Hvornår flytter I ind,« ville Karl-Ove Knudsen (tv) gerne vide, men Peder Riisgaard og Fru Signe (th), der var taget til åbent hus sammen med Knud Madsen og Stinne Pedersen, var ikke helt derhenne endnu, selv om de slet ikke var afvisende overfor tanken. De bor p.t. i 150 kvadratmeter på 1200 kvadratmeter grund, og det er udsigten til noget mindre, der kunne trække dem til truget. »Der er i hvert fald ingenting, der afskrækker os. Det er flot,« måtte Peder indrømme. Foto: Henrik Bagge

Det fortæller Karl-Ove Knudsen, der var hurtig ved havelågen, da de tre dobbeltgrunde blev udstykket.

Han føler sig så sikker på, at resten af de seks boliger hurtigt bliver afsat, at han allerede har tanker om yderligere 10, hvis lokalplanen skulle tillade det, og han afviser ikke, at han selv kunne finde på at optage den ene.

Behovet vil kun vokse

Men alt peger nu også i retning af, at behovet for mindre boliger til seniorer er der, og at det kun vil blive større i de kommende år. Meget større.

Ifølge en befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik vil omkring en femtedel af danskerne i 2023 være i pensionsalderen, men det tal vil i løbet af 20 år stige med flere hundrede tusinde seniorer.

Og alt efter hvilken kommune, der er tale om, vil andelen af borgere i pensionsalderen til den tid være på omkring en fjerdedel som i for eksempel Viborg Kommune, eller tæt på en tredjedel, som fremskrivningen for Skive Kommune tyder på.

Og mange af dem vil formentlig have et ønske om en mindre bolig.

Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet har kortlagt, at fire ud af 10 enfamiliehuse i dag er beboet af såkaldte empty nesters, altså boliger, hvor ungerne er fløjet fra reden og har efterladt forældrene med alt for mange kvadratmeter til rådighed.

Længe under opsejling

Og det er en historie, som Jette og Erling Mathiasen i Vridsted sagtens kan genkende.

- Vi havde snakket om at flytte i flere år, selv om vi egentlig var glade for at bo der. For i vores alder skal man til at overveje, hvorvidt man kan blive ved med at overkomme det hele, siger Erling Mathiasen, der gennem årene har brugt mange ressourcer på at gå og vedligeholde et gammelt hus fra 1907.

- Og så brugte vi jo ikke al den plads længere. Huset var i to etager, så overetagen med tre værelser, badeværelse, en stor gang og repos havde vi bare lukket af, siger Jette Mathiasen.

De har nu overladt huset til en stor familie med fire børn, og det valg er de glade for at have truffet.

De 110 kvadratmeter på Præstetoften passer til deres nuværende behov, og de havde i forvejen aftalt, at de ikke ville i noget gammelt igen, når tiden kom til at flytte.

- Så da smeden byggede de her, blev vi enige om, at det nok var nu, vi skulle rykke, siger Jette Mathiasen med reference til Karl-Ove Knudsen.

For ægteparret Jette og Erling Mathiasen på henholdsvis 65 og 67 somre var det sidste udkald med de nye seniorboliger i Vridsted, da de ellers ville have forladt deres hjemby gennem mange år til fordel for Skive eller Viborg, så de kunne få en bolig af en mere passende størrelse end det store hus, der tidligere har rummet hele familien. Foto: Henrik Bagge

Sidste udkald

Hr. og Fru Mathiasen lægger ikke skjul på, at det var sidste udkald med de nye boliger på Præstetoften, da de ellers ville være flyttet til enten Skive eller Viborg.

Og det ville gøre Karl-Ove Knudsen ked af det.

Han har nemlig et meget større perspektiv for øje som nybygger end blot at drive boligudlejning.

- Planen er, at folk skal sælge deres store huse og flytte herned, så der kan blive plads til nogle flere børnefamilier, siger Karl-Ove Knudsen.

Han vil med andre ord gerne bevare en bred befolkningssammensætning i hjembyen, og det håber han, et dynamisk boligmarked kan bidrage til ved at motivere de ældre borgere til at flytte i noget mindre og overlade de store og rummelige boliger til de unge familer, som byens overlevelse er afhængig af.

Rammevilkår skal på plads

Mens Viborg Kommune ikke ligefrem kan bryste sig af at være first movers på området, synges der i stigende grad med på de toner, Karl-Ove Knudsen lufter.

Tidligere borgmester Torsten Nielsen (K) er nu formand for Teknisk Udvalg, og han er fuld af lovord om det initiativ, han har set i Vridsted.

- Det er godt set af ham. Det, Karl-Ove har lavet, er i princippet det, der efterspørges, og det er også noget, vi som kommune nu er opmærksomme på, at vi skal have med rundt i vores små byer i den udstrækning, det kan lade sig gøre, siger Torsten Nielsen.

Formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune Torsten Nielsen (K) lover, at en stor kommuneplansrevision, der skal være på plads inden årets udgang, vil tænke et hensyn til behovet for seniorboliger ind i alle fremtidige lokalplaner i kommunen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Den stigende efterspørgsel på seniorboliger er noget, Viborg Kommune et stykke tid har forsøgt at imødekomme i kommunens hovedby, men ikke andre steder.

- Jeg tror ikke, det skyldes modvilje, men det har været en udfordring at se lyset, siger Torsten Nielsen og indrømmer, at der ikke er noget godt argument for ikke at bane vejen for den efterspørgsel i alle Viborg Kommunes 92 bysamfund.

- Det er en vindersag for byerne, men det er det også for kommunen, slår han fast.

Derfor blæser der også nu nye vinde gennem rådhuset i Viborg, hvor en stor kommuneplansrevision skal være på plads inden årets udgang.

Og ifølge udvalgsformanden vil behovet for seniorboliger med den nye kommuneplan blive tænkt ind i alle fremtidige lokalplaner.

Dermed øges muligheden også for, at man som senior kan blive boende i det lille bysamfund, hvor man i forvejen har sin tilknytning, hvis nogen som Karl-Ove Knudsen tager handsken op.

- Det skal vi bare have noget mere af, siger Torsten Nielsen, der er ligeglad med, om det er private eller boligselskaber, der fremover skal bygge til seniorerne.

- Vi skal bare sørge for, at muligheden er der. Det er det eneste, det handler om.