Den 10,54 kilometer rundstrækning foregår hele vejen i spektakulære omgivelser, der hele tiden skifter karakter. Foto: Henrik Bagge

Se billederne: 3000 kridtede skoene for at løbe Kalkmineløbet

Alt gik op i en højere enhed, da perfekt vejr, kuperede udfordringer og høj festivalstemning gjorde det i forvejen spektakulære løb i Fjends til noget helt særligt

Det begyndte for 14 år siden med knap 300 deltagere, men nu om dage hopper 10 gange så mange i løbeskoene.

Arrangørerne kunne Kristi himmelfartsdag føje endnu en triumf til i forvejen mange, da Kalkmineløbet blev afviklet i fremragende vejr, kuperet terræn og ophøjet stemning.

På forhånd havde 2976 løbere erklæret sig aktivt deltagende i det spektakulære skue, der blandt andet bringer løberne igennem kalkgruberne i både Mønsted og Daugbjerg, og de efterlod alle lidt af sig selv ude på de 10 distancer, der talte alt lige fra et kort børneløb til ti-timers løbet Dracula.

Kalkmineløbet, der er blandt Danmarks hårdeste, er tidligere blevet kåret til Årets Oplevelsesløb og har da også udviklet sig til et løb med mange gengangere, der simpelthen bare er nødt til at få at et skud mere af det, de oplevede sidste gang.

Det skyldes ikke mindst de 300 frivillige, der ikke blot yder høj service under vanskelige vilkår, men også i betragteligt omfang bidrager til underholdningen med udklædninger og opmuntrende tilråb undervejs.

Underholdningen er der ellers i forvejen i rigt mål sørget for med masser af musikalske indslag på både den store scene ved Mønsted Kalkgruber og små, intermistiske scener i skoven og sågar i gruberne.

Men dertil kommer også en række uortodokse depoter undervejs, som for eksempel inde i Daugbjerg Kalkgruber, hvor man på et lavloftet hjørne lige kan stoppe op i mørket og få en fedtemad med en tår øl til.

Rundstrækningen, der bringer løberne igennem begge kalkgruber, er på nøjagtig 10,54 kilometer, og alt efter temperamentet på maraton-skalaen, kan man løbe den distance én, to, eller fire gange.

Og så er der selvfølgelig løbetosserne, der aldrig kan få nok og lige napper en ekstra omgang til det, arrangørerne kalder en Batman, eller bare løber uafbrudt i 10 timer til en Dracula og kommer op på 70-80 kilometer.

Start-/målområdet ved Mønsted Kalkgruber var denne gang flyttet op til indgangen ved Café Kridthuset, og det gav et helt nyt på den bakke, der i forvejen udgør første parket til musikscenen, hvorfra det denne gang var Next Time Party Band, der løftede stemningen med kendte toner, der næsten kaldte på en kold fadbamse i det varme vejr.

Også børneområdet Pixieland var nyt, og det blev ligeledes taget vel imod, så Kalkmineløbet i høj grad også er et event, der samler flere generationer.

Løbsarrangør Rasmus Jønsson havde da omkring middagstid også svært ved at bevare pessimismen, da han nærmest strålede om kap med solen.

- Vi er de sidste dage næsten kommet op på 3000 deltagere, vejret kunne ikke være bedre, og folk er simpelthen bare så glade og positive over det hele, så det er helt perfekt, lød det fra Rasmus Jønsson.