Malene Houni Hansen er i forvejen Spar-købmand i Haderup, men fra den 20. december kommer hun også til at drive landets første ubemandede købmandsbutik på fast grund i Hagebro. Konceptet er tidligere på året blevet rullet i gang i containere flere steder, men i Hagebro får man 60 kvadratmeter at boltre sig på, når man med med Mit-ID kan logge ind i butikken døgnet rundt. Pressefoto

Hagebro får igen købmand: Malene åbner ubemandet dagligvarebutik

Det er Haderups købmand, der har fået ideen med åbent døgnet rundt uden personale til stede

DETAIL Spar-købmanden i Haderup får nu endnu en butik, denne gang på gule plader i nabobyen Hagebro.

Det står klart, efter indehaver af Spar Haderup, Malene Houni Hansen, tirsdag på facebook og LinkedIn afslørede planer om at åbne en ubemandet købmandsbutik i de lokaler, der tidligere rummede Højbjerg Super i Hagebro.

De har stået tomme, siden købmand Mie Nielsen trak stikket i sommeren 2021, men nu kommer der altså igen liv i den navnkundige købmandsbutik, og det skulle være ganske vist.

Ihvertfald har Malene Houni Hansen allerede sat en åbningsdato på, og den betyder, at man fra den 20. december 2022 klokken 12 helt solo kan klare sine indkøb af daglige fornødenheder i den døgnåbne butik ved landevejen mellem Viborg og Holstebro.

- Så der bliver arbejdet på højtryk for at blive klar til tiden. Men det er ret interessant og jo altid spændende at prøve noget nyt, siger Malene Houni Hansen, der kalder butikken sin nye »baby« og er optimistisk efter en overvældende modtagelse af hendes opslag på sociale medier.

Logger ind med Mit-ID

Konceptet med ubemandede købmandsbutikker er helt nyt og findes indtil videre i Danmark kun i en skrabet mikro-udgave, hvor butikken er indrettet i en container i enten småbyer eller forstæder til større byer som »Let-Køb«.

Så vidt, Malene Houni Hansen er orienteret, er hendes dog den første fast forankrede butik, der åbner med et avanceret dørsystem, der gør det muligt at gennemføre handlen uden opsyn.

- Man lukker sig simpelthen ind med Nem-ID eller Mit-ID, så man er registreret. Jeg er jo nødt til at vide, hvem der kommer ind ad døren. Og ligesådan med alder. Det nytter ikke, at en 13-årig kan gå ned i min butik og købe øl. Så det hedder 16 år for at blive lukket ind, oplyser Malene Houni Hansen.

Hun vil hver dag modtage en døgnrapport om, hvem der har været inde, hvornår de har været inde, og hvad de har købt.

Butikken er udstyret med kameraer hele vejen rundt, og det er noget, Malene Houni Hansen også kan følge med i hjemme fra Haderup.

- Og så vil vi selvfølgelig også dagligt komme ned forbi i et eller andet omfang. Vi skal jo have fyldt hylderne op med varer og sikre, at temperaturen er i orden og den slags ting, siger Malene Houni Hansen.

Hun er fra forsøgene med container-købmænd blevet stillet i udsigt, at hun skal regne med at afsætte cirka 10 timer i ugen til arbejde med den ubemandede butik.

Fik selv ideen

Malene Houni Hansen har selv udtrykt den første interesse for at prøve konceptet af, og så har Dagrofa, der står bag Spar-kæden, faciliteret muligheden for hende.

Butikken indrettes på 60 kvadratmeter, hvor man kan gå en runde med indkøbskurven og finde det, man skal bruge, ligesom i en helt normal købmandsbutik.

- Så går du hen til kassen, hvor der er en udførlig vejledning om, hvad du skal gøre. Så scanner du en QR-kode, døren går op igen, og du bliver lukket ud, siger Malene Houni Hansen.

Sortimentet er selvsagt ikke det samme som i et supermarked, men almindelige fornødenheder indenfor det varesortiment, man i branchen kalder convenience, vil der være.

Det bliver varer som kaffe, sodavand og øl. Sandwich, færdigretter og diverse pålæg. Smør, slik og chips. Brød, toiletpapir og tandpasta.

- Alt det fornødne. Og så vil vi også prøve at sætte en mikrobølgeovn op, så man kan varme en af butikkens middagsretter, hvis man er på farten, siger Malene Houni Hansen.

Og på farten er netop mange af de potentielle kunder, Malene Houni Hansen ser som sin primære målgruppe.

Intet mindre end 13.000 bilister, herunder mange lastbilchauffører, passerer nemlig hvert døgn Hagebro på deres vej mellem Viborg og Holstebro.

Og så bliver Malene Houni Hansen i øvrigt ikke den eneste, der åbner butk i den gamle købmandsforretning i Hagebro.

Fra lokalerne ved siden af Malenes købmandsbutik vil hendes mand nemlig begynde at sælge vildmarksbade og artikler til udeliv.

Malene Houni Hansen afviser dog, at det kan komme på tale også at åbne en ubemandet pølsevogn i den grillbar, der indtil sommeren 2022 rummede Hagebro Grill på den samme matrikel.