Marianne Madsen fra Søgårdsvej syd for Daugbjerg var ude med riven for at hjælpe med at etablere den midterste kilometer af en cirka tre kilometer lang cykelsti, der blandt andet betyder, at 20-30 børn fra Søvsø-området syd for Daugbjerg fremover kan tage den direkte vej på jernhesten til Mønsted Skole hen over en mose i området. Foto: Henrik Bagge

Ude med riven: Der er buler i mosen

Søvsø-børnene syd for Daugbjerg gør klar til at tage den direkte vej til skole på cykel

ØSTFJENDS Hun har regnet ud, at hun måske kan blive i sengen tre kvarter eller måske helt op til en time længere om morgenen, og det er ikke uvæsentligt, når man er 13 år.

Lærke Aakjær Jakobsen bor på Søvsøvej syd for Daugbjerg, og med skolegang i Mønsted er det tidligt op hver morgen for at nå skolebussen, der kommer klokken 07.20.

Sådan har det i hvert fald været hidtil, men med en stor indsats fra omkring en snes frivillige, kom Lærke i den forgangne weekend et stykke tættere på at kunne tage cyklen i skole.

En snes frivillige på arbejde

Da havde omkring en snes frivillige nemlig sat hinanden stævne for at etablere den midterste kilometer af cirka tre kilometer med cykelsti, der i den ene ende allerede har omkring en kilometer grusvej med start ved Nygårdsmark på Søvsøvej syd for Daugbjerg, og i den anden ende også har omkring en kilometer med grusvej, der løber ned fra Holstebrovej lige over for Mønsted Skole.

Det midterste stykke har man imidlertid i mange år ikke kunnet forcere på cykel, selv om der ifølge 72-årige Kaj Madsen fra lokalområdet, der var blandt lørdagens frivillige, fra gammel tid har løbet en vej netop langs det skel, hvor man med lodsejerens velvilje nu er ved at få enderne til at hænge sammen igen.

På den måde kan Lærke Aakjær Jakobsen og de andre skolebørn fra Søvsø-området snart stikke lige til på cykel og altså samtidig redde sig lidt mere kvalitetstid under dynen.

- Jeg tror, det bliver rigtig godt, sagde Lærke, der sammen med sin mor, Jane Aakjær Jakobsen, kun syntes det var rimeligt at hjælpe til med arbejdet, når nu det er dem, der kommer til at nyde godt af det.

Ude med riven

Også Marianne Madsen fra Søgårdsvej i nærheden var ude med riven, da der var buler gennem mosen, der skulle rettes ud, og huller, der skulle fyldes op.

Og ifølge hende bliver det ikke kun skolebørn, der kommer til at nyde godt af initiativet.

- Det gør vi andre da også, og man vil jo også kunne bruge stien både på hesteryg og knallert, sagde hun og fjernede grinende håret fra ansigtet, da det blæste en vældig vind ude fra vest på dagen.

Hun var blandt dem, der leverede rugbrødsmotor til projektet, mens andre leverede både mandskab og materiel til det tungere skyts i form af forskellige entreprenørmaskiner.

Kurt Mosgaard fra Mønsted og Omegns Lokalråd er blandt initiativtagerne, og også han mødte op med skovl og rive for at hjælpe til.

Og ifølge ham tjener det nye stiforløb også et andet formål, da det er tænkt som en ekstra sløjfe på Kalk Kaminoen, der i forvejen involverer både Mønsted og Daugbjerg.

Han kan også oplyse, at man endnu ikke har lagt sig fast på et navn til ruten, men at både Søvsøstien og Stormosestien er i spil, mens Blå Rute er tænkt ind som en mulighed til Kalk Kaminoen.

Ud over det frivillige arbejde, er der bidraget til stien med materialer finansieret gennem en igangværende indsamling i lokalområdet samt støtte fra Hedeselskabets medlemspulje.

Lærke Aakjær Jakobsen på 13 år var sammen med sin mor Jane (i baggrunden) hoppet i arbejdstøjet, da de sidste weekend hjalp med at etablere en cykelsti hen over en mose, mens der blæste en vældig vind ude fra vest. Foto: Henrik Bagge
På kortet viser den røde pil det stykke hen over en mose, hvor frivillige er i gang med at etablere en cykelsti med grus. Den skal få to stykker grusvej, der i forvejen er der, til at hænge sammen, så skolebørnene kan tage den direkte vej fra Søvsøvej (den grønne pil) til Mønsted Skole (den blå pil). Screenshot: Henrik Bagge
Kaj Madsen bor på Nygårdsmark, som ligger et stykke oppe bag træerne bagest til venstre i billedet. Den nye cykelsti får sin start på en grusvej lige over for Nygårdsmark, og efter godt tre kilometer slutter den på en anden grusvej lige over for Mønsted Skole. Lørdag var Kaj Madsen ude for at hjælpe med at etablere den midterste kilometer af cykelstien hen over en mose. Foto: Henrik Bagge