Rasmus Johansen glæder sig til at sprede hjemlig hygge i det gamle klasselokale, der nu er omdannet til intimt spillested. Foto: Henrik Bagge

Nyt spillested i Fly på vingerne

Dansk singer-songwriter leverer fredag den første tankfuld brændstof til Rasmus Johansens seneste påfund

VESTFJENDS Han har bemærket, at der her i det midtjyske er lidt langt mellem scenerne for den akustiske musik, så nu gør han noget ved det.

Musiker Rasmus Johansen, der har hjemme i den gamle skole i Fly, barsler med et nyt projekt. Der er nemlig ikke så langt fra tanke til handling, når først manden, der også er kendt under kunstnernavnet Telestjernen, har fået en idé.

Det så vi senest i den forgangne sommer, da han var primus motor i tilblivelsen af musicalen »Ole fra Åkjær«, som med moderne musik og tekster var bygget løst på Jeppe Åkjærs barndom på egnen.

Den blev opført i haven til Rasmus Johansens kunstnerhjem, der går under navnet Flyfabrikken, og det er igen her, han har fundet et hjørne, der stod ubenyttet hen, men ville egne sig fortrinligt til en lille scene med live musik.

Klar til første afgang

Det var et gammelt klasselokale oppe på loftet over skolen, der fangede hans opmærksomhed, og han har nu døbt det »Luftrummet«.

Første afgang bliver fredag den 22. november, hvor et arrangement med singer-songwriter M.C. Hansen og Jacob Chano skal sende det nye spillested på vingerne.

M.C. Hansen har gennem en årrække turneret USA, Canada og Europa tyndt med sit akustiske materiale, og i det hele taget forestiller Rasmus Johansen sig, at koncerter i Luftrummet generelt vil appellere til det samme publikum som Tønder Festival.

- Det er det DNA, jeg gerne vil præsentere her. Og jeg er interesseret i, at der kommer nogle mennesker, der har lyst til at rykke lidt sammen i noget mere intimt, og så forme det efter at ramme noget fra den verden og det vækstlag, der ligger lige under hele det kommercielle marked, der hamrer derudaf på festivaler og de større spillesteder. Jeg vil prøve, om jeg kan finde en niche for den slags her, siger Rasmus Johansen om projektet.

Vil stifte et Fly-selskab

Nu vil Rasmus Johansen foreløbig gøre sig nogle erfaringer med den nye idé, men på sigt kunne han godt forestille sig at sende en ansøgning til Viborg Kommune om støtte og samarbejde omkring en intim scene for den lidt alternative musik.

Han har også tænkt på at stifte en forening eller et lille selskab til formålet. En konstruktion, der kunne give folk en »aktie« i foretagendet, ikke i ordets egentlige betydning, men nærmere som en måde at føle noget ejerskab til projektet på.

Det skulle selvfølgelig hedde »Fly-selskabet« og kunne sprede byrderne lidt ved at være frivillig musik-entreprenør.

Rasmus Johansen er mest drevet af lysten til iværksætteri og at skabe noget liv for fællesskabet, og den økonomiske del ved den frivillige virkelyst er mere et nødvendigt onde.

- Jeg synes, det er sjovt at få og realisere ideerne, og jeg kan godt se en eller anden blomst i det her, der får noget liv og vokser, siger Rasmus Johansen og slår armene ud rundt i det hyggelige rum præget af patina og varme 70´er farver.

Telefonen på Flytilstand

Grundtvig hænger på væggen, der er også købt højskolesangbøger, og han har tanker om at lave noget i forbindelse med det store, danske fællessangsprojekt Alsang 2020.

Ideerne er mange, men lige nu er det det nye, intime setup for spillemænd, han koncentrerer sig om.

- Den oprindelige tanke var jo at kalde det et landsbylaboratorium. Et sted, hvor man kan lave nogle tilbud, der rammer lidt mellem stolene, og som ikke er så gængse, men hvor man har mulighed for at rykke sammen og være til stede. Vi sidder alle sammen med vores telefoner fremme hele tiden, og jeg har tænkt på at sige til folk, at de skal sætte deres telefon på Fly-tilstand, når de kommer ind ad døren, siger Rasmus uden at fortrække en mine over den lokale joke, han lige har fyret af.

Allerede lørdag lægger Luftrummet i øvrigt lokale til en bog-reception for den lokale forfatter Tenna Vagner.

Du kan finde en billet til koncerten med M.C. Hansen <a href="https://www.place2book.com/da/choose_ticket_sales_workflow?seccode=c95ynxn1ey&fbclid=IwAR3YXJkMCo8hm0T1sQ1osn6aohkrksiZptfpx9iuCYn91hRdit45_qAMTNg">her</a>