Luftfoto af Hjarbæk. Foto: Det Kgl. Bibliotek/Sylvest Jensen 1946-1969

Byvandring: Bliv klogere på Hjarbæks historie

Det er på lørdag, at Lokalhistorisk Forening er vært ved turen

BYVANDRING Lørdag den 9. september kan man blive klogere på Hjarbæks historie, når Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn inviterer til byvandring i den ældste del af fjordbyen.

Lokalkendte vil undervejs skiftes til at fortælle om de steder, man passerer, og knytte både historiske og egne minder til turen.

Hjarbæks historie kan spores 1000 år tilbage. I en periode spillede den lille by en vigtig rolle som Viborgs vigtige adgangsvej til vandet.

Det var her, de store godsmængder til domkirkebyen blev losset og transporteret ind til byens forretninger, og toldstedet lå i den bygning, der senere blev til Hjarbæk Kro.

Op igennem 1950´erne og 60´erne var der i Hjarbæk et livligt erhvervsliv med købmandsbutik, bager, slagter, mælkeudsalg, vaskeri, snedker, ishus, tømrer, smed, fiskehandler samt flere landbrug. Selve havneområdet var præget af skibsfart og fiskeri.

På begge sider af byen voksede efterhånden større sommerhusområder op, og i dag er Hjarbæk stadig et livligt og velbesøgt sted med turister, havnehygge, sejlertraditioner og smuk natur.

Byvandringen starter klokken 14 og slutter på Stejlepladsen ved parkeringspladsen ved Hjarbæk Kro. Alle er velkomne og det er gratis at deltage.

Der rundes af med kaffe og kage, som Lokalhistorisk forening og Hjarbæk borgerforening er værter ved. Medbring eventuelt selv en klapstol.

Hjarbæk Havn 2023. Foto: Erling Annesen
Det gamle Hjarbæk. Arkivfoto: Lokalhistorisk Forening for Løgstrup og Omegn