Bier og blomster i haven er et smukt syn som de fleste sætter pris på. Foto: Økologisk Landsforening

Vi er vilde med »vild have med vilje«

Flere haveejere nyder livet i stedet for at ligge hver weekend med rumpen i vejret og luge

FJENDS Hvis man går en tur i et hvilket som helst villakvarter, er det tydeligt at se, at husejerne mere og mere har søgt det nemme. I stedet for pasningskrævende forhaver med græs og pæne bede, har vi omlagt til fliser, grus og sten.

Det er nemt, men det er hverken frodigt og hyggeligt eller godt for verdens insekter som bier og sommerfugle. Mens flere og flere snakker om og går op i biodiversitet og miljøet, har de vilde bede og rabatter vundet mere og mere popularitet. Og det er godt. Nu har haveejerne fået øjnene op for de vilde haver, hvor insekterne har optimale forhold - vild med vilje er blevet et begreb.

Vilde haver kræver mindre pleje, så haveejerne kan læne sig tilbage og nyde livet i stedet for at ligge hver fri-weekend med rumpen i vejret og luge og gøre ved. Vilde haver er også smukke med alle sine farver og frodighed, og så er det altså først og fremmest et hensyn til planter, dyr og insekter. I 2019 viste et studie, at 40 procent af alle insekter er truede, og det samlede antal insekter verden over falder med 2,5 procent om året. Nu er der måske nogle, der tænker, det er dejligt at slippe for insekterne, men de har en meget vigtig rolle i vores natur i forhold til at holde økosystemet kørende med blandt andet nedbrydning af stoffer i naturen, bestøvning af planter og som føde for mange fuglearter. Jo mere man planter, jo mere CO2 optager de grønne planter gennem atmosfæren til gavn for vi mennesker.

At gøre sin have vild er ikke det samme som at skulle have et vildnis i haven. Man kan nøjes med at lave et insektvenligt staudebed med høj nektar og pollenværdi – og tænke det ind, når du vælger plantesorter. Eller find et sted på græsplænen, som ikke bruge til sport og leg og slå græsset sjældnere og lav din vilde have der. Går du all in på naturens betingelser, kan du samle kvas og grene og give pindsvin og smådyr et godt sted at bo og leve. Det kan de ikke på fliser.