Hans Peter Johansen står stadig bag den Fjends Cup, han selv var med til at starte, og som for 40. gang i år afvikles på Sparkær IF´s baner 21.-30 juli 2022. Arkivfoto: Henrik Bagge

40 år med Fjends Cup: Det kræver en lillebysjæl at blive ved

Hans Peter Johansen står i 2022 endnu engang bag fodboldturneringen Fjends Cup, som han selv var med til at sætte i værk

SPARKÆR Vi nærmer os efterhånden tiden, hvor ingen kan huske, at der ikke har været Fjends Cup.

Så naturlig en del af kulturens årshjul i Fjends er den blevet, at hjemmesiden fjendscup.dk, som er en sprudlende fontæne af lokal fodboldhistorik, siden 2020 har haft en klub, der hedder »Far, søn og barnebarn«.

Den fulgte i kølvandet på klubben »Far og søn« fra 2007, der som medlemmer har alle de familier, hvorfra både senior og junior har deltaget i Fjends Cup. Den slags er der indtil videre over 50 af.

»Far, søn og barnebarn«, der altså har tre generationer på stamtræet, tæller dog indtil videre kun en enkelt familie, og som dens stamme med rødderne dybt begravet i Sparkærs muld står Hans Peter Johansen.

Fik ideen over nogle bajere

Han opfandt sammen med Henning Nielsen Fjends Cup med start i 1983, og uden afbrydelser undervejs er det altså forberedelser til Fjends Cup nummer 40, man p.t. er i gang med.

Jubilæumsturneringen bliver sat i søen torsdag den 21. juli med finale lørdag den 30. juli, og det er stadig med 72-årige Hans Peter Johansen ved rorpinden.

Men selv om han, i et tæt parløb med hustruen Karen Ladefoged, nu er i gang med at arrangere Fjends Cup nummer 40, har han ikke svært ved at huske den første, som han og Henning Nielsen fik ideen til, efter man i 1982 havde fået det bedste ud af en lørdag eftermiddag ved at afvikle en lille træningsturnering mellem fodboldklubberne i Sparkær, Mønsted og Stoholm.

- Vi spillede bare alle mod hinanden indbyrdes i nogle forkortede kampe og fik så nogle bajere bagefter. Og det var sådan set den dag, der gav os inspirationen til at lave noget større i 1983, husker Hans Peter Johansen.

Med otte hold fordelt i to puljer og efterfølgende placeringskampe, er alle garanteret minimum fire kampe i Fjends Cup, der strækker sig over 10 dage. Arkivfoto: Henrik Bagge

Han var også dengang formand i Sparkær IF, mens Henning Nielsen sad i bestyrelsen og var god til sponsorer, før det overhovedet blev en stor del af alt foreningsarbejde.

- Det var faktisk ikke så udbredt dengang, i hvert fald ikke ude hos os, men han fik fundet nogle, der gerne ville bakke op om det økonomisk, og vi kunne selv afholde alle udgifter ved stævnet, siger Hans Peter Johansen.

Dermed var konceptet, som vi kender det i dag, faktisk allerede på plads det første år med otte hold, der kunne møde hinanden indbyrdes i to puljer inden finaleweekenden og, vel at mærke, uden at have haft udgifter ved det. Og sådan er det stadig.

- Det har aldrig kostet dem en krone at deltage, siger Hans Peter Johansen og ser tilfreds ud.

Nogen skulle gøre noget

Da en ung Hans Peter Johansen flyttede fra Stoholm til Sparkær i 1974, kom han hurtigt med i bestyrelsen i Sparkær IF og blev formand omkring 1980, men hans trang til at sætte noget i værk, som han gjorde med Fjends Cup, ved han ikke, hvor han har fra.

- Jeg havde ikke været en drivkraft på den måde, mens jeg boede i Stoholm, men da jeg kom til Sparkær, var fodbolden ved at dø, så der var behov for, at nogen gjorde noget, siger Hans Peter Johansen.

Man kunne dårligt samle folk til et hold i serie 6, men der var mange fra Sparkær, der spillede i andre klubber, og da man først fik lokket dem hjem, strøg holdet til tops i serie 6 og blev jysk mester.

- Det var ren optur, og vi var oppe på at have fire seniorhold på et tidspunkt, husker Hans Peter Johansen.

Han var selv på det hold fra Sparkær IF, der for første og hidtil eneste gang vandt Fjends Cup i 1984, efter Vridsted IF havde taget sig af den første titel.

- Men jeg kan godt lide at sætte noget i gang. Det har jeg været med til på mange områder, men dengang var vi selvfølgelig også unge og havde mod på alt, siger Hans Peter Johansen.

Dette billede af Vridsted IF´s mesterhold fra den allerførste Fjends Cup er at finde i den første af mange scrap-bøger, som Hans Peter Johansen med en funktionærs omhyggelighed har samlet og vedligeholdt lige siden starten i 1983. Privatfoto

Trods som brændstof

Han afviser ikke, at han har fået noget af sin virkelyst med hjemmefra gennem opdragelsen.

- Min far var både fodbolddommer og -træner, og som dreng var jeg altid med ham rundt. Han sad også i bestyrelse, så det kan sagtens være, at det har smittet af på mig, at det var sådan, man gjorde. Jeg har ikke tænkt over det, men det har altid ligget i mig at handle, når man får en idé, siger Hans Peter Johansen.

Han tror dog også, at hans initiativrigdom hænger sammen med, at han slog sig ned i en lille by, hvor der var behov for at tage affære, og han havde næppe brugt den samme tid på frivilligt arbejde, hvis han i stedet var flyttet til Viborg for snart 50 år siden.

- Og jeg vil også godt erkende, at jeg har lidt af den der: »Vi skal nok vise, at vi godt kan selv,« siger Hans Peter Johansen, der for eksempel også var med til at starte friplejehjemmet i Sparkær og står bag sitet sparkaer.dk, hvor han fodrer lokalområdet med små lokalnyheder, som ingen andre finder vigtige.

- Så der er noget trods i det også. Men på den gode måde, synes jeg.

Fjends Cup er en turnering, som tager sig selv meget højtideligt som her på finaledagen i 2020 med faneindgang og afspilning af »You´ll never walk alone«, da Hans Peter Johansen udover Sparkær IF også har Liverpool FC som hjerteklub. Arkivfoto: Henrik Bagge

Man kunne næsten tro, at trods er noget, der er i grundvandet i Sparkær, for den bruges som brændstof i mange henseender.

Byen har efter mange år netop tilkæmpet sig et trinbræt, så toget igen kan stoppe i lillebyen, og man har også for nylig reddet dagligvarehandlen på målstregen og tiltrukket en ny købmand.

- Men det er også, fordi vi er udfordrede på både det ene og det andet. Vi bliver jo fandme angrebet hele tiden, og lige nu er det skolen, vi kæmper for. Og det ligger nok dybt i mig, at, så længe vi kan, så skal vi også blive ved med at vise, at vi er her, og at vi kan noget, siger Hans Peter Johansen og tager luft ind.

Det hele ligner sig selv

Med jubilæumsudgaven i horisonten er Hans Peter Johansen glad for at konstatere, at Fjends Cup ligner sig selv og tilmed gennem de senere år har sat flere publikumsrekorder.

- Når vi stadig er der, og det stadig er en succes, skyldes det også, at vi aldrig har ladet os friste af at gøre det til et kæmpearrangement, som for eksempel Høker Cup har udviklet sig til, siger Hans Peter Johansen.

Men selv om Fjends Cup stadig begrænser sig til ti hektiske dage i slutningen af juli, giver den Hans Peter Johansen arbejde året rundt, da han også fodrer sitet fjendscup.dk, som hans søn Jens stod bag lanceringen af for 20 år siden, med friske kampreferater og nyheder fra de otte deltagende holds turneringskampe.

Så er det godt, at han foretrækker at stå ude på et lille stadion til en kamp i serie 4 frem for at sidde inde på stadion i Viborg til Superligakampe.

- Når jeg kommer ud, møder jeg altid nogle, jeg kender, eller kommer til at lære nogle nye at kende. Jeg har et kæmpe netværk, som jeg kan glæde mig over, efter alle de år. Jeg holder da med Viborg og ser dem også gerne i fjernsynet, men det er altså ude på de små stadions, at det sjove sker, siger han og godtager betegnelsen »en lilleby-sjæl«.

- Karen er jo også fra landet. Hun er oprindeligt fra Vestsalling. Så vi er nok bare et eller andet sted nogle bønder begge to.

Hans Peter Johansen og hustruen Karen Ladefoged er et dynamisk par, der har en finger med i mange tiltag i Sparkær og også, som her, står bag DBU´s fodboldskole i Sparkær. Arkivfoto: Henrik Bagge