Nikolaj Juul er i gang med at sko Bronson, som er en af de heste, hans mester, reg. beslagsmed Peter Sely, selv har stående i stalden i Hjerm. Foto: Henrik Bagge

På god fod med hestene: Nikolaj kom øverst på skamlen

18-årig fra Lånum uddanner sig til beslagsmed og blev for nylig danmarksmester for lærlinge

UDDANNELSE Sidste fredag vandt Nikolaj Juul fra Lånum i Fjends lærlingenes DM for beslagsmede, da konkurrencen blev afholdt i MCH Messecenter Herning, hvor over 60.000 gæster kiggede forbi til messen Hest & Rytter.

18-årige Nikolaj Juul er i lære som beslagsmed hos Peter Sely, der som registreret beslagsmed driver stutteri på Villemoesvej i Hjerm, hvor der også er træningsfaciliteter til dressur.

Og både lærling og en stolt mester kunne lade sig hylde på podiet efter to hektiske konkurrencedage, hvor 30 lærlinge dystede mod hinanden under stort pres til DM for beslagsmede.

Og at Nikolaj var blandt de alleryngste og stadig har to år tilbage af sin uddannelse sætter blot hans sejr ekstra i relief. Den blev dog også snæver, og med sammenlagt 269 point var der kun fem point ned til nummer to.

Selv om Nikolaj Juul, da avisen besøger ham på arbejdspladsen, er i gang med at sko hesten Bronson, har forberedelserne til DM ikke været noget, der trak ekstra veksler på hestenes tålmodighed.

Størstedelen af både træning og konkurrence er nemlig foregået ved ambolten med at smede sko, og ellers foregår selve skoningen på »døde« ben, der er kommet fra slagteren og opbevares i en fryser.

Ud af en hestefamilie

Skolegangen som beslagsmed foregår i Kolding på det tekniske gymnasium Hansenberg, hvor grundforløbet på ét år er det samme som for klejnsmede.

Det er ikke så mange beslagsmede, der bliver udlært, men på Nikolajs hold er de faktisk 10, og det er mange.

Og i modsætning til mange andre håndværk, er der her en stærk repræsentation af piger, som fylder over halvdelen af Nikolajs hold.

Det kan muligvis skyldes den nære kontakt til hestene, og den har Nikolaj da også selv med hjemmefra.

Hans far, Morten Juul, er travtræner på Skive Travbane, og da mor Heidi er ligeså ramt af galoperende hestefeber, var det nærmest uundgåeligt, at den unge Nikolaj også skulle blive til noget med vrinsk i øret.

Han har dog set, hvor meget det fylder i forældrenes liv at være bundet op på heste fra morgen til aften, og da han godt kunne tænke sig også at have fri engang imellem og slippe tøjlerne, virkede tilværelsen som beslagsmed med nogenlunde faste arbejdstider og ferie tiltrækkende.

En lille branche

Det er ellers ikke, fordi det flyder med lærepladser i branchen, men gennem et godt netværk fandt Nikolaj Juul og hans mester hurtigt hinanden.

Peter Sely blev selv beslagsmed efter et liv fyldt med heste, og det hører nok til sjældenhederne, at nogen uden en forudgående relation til heste ender i det fag.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der går i lære som beslagsmed uden at have haft med heste at gøre først. Der er i hvert fald ikke nogen på mit hold, siger Nikolaj Juul.

Han er Peter Selys anden lærling, og mester er glad for, at det lykkedes de to at finde hinanden.

- De er svære at finde, og jeg har virkelig været heldig med Nikolaj, for han har et godt øje for det. Han har en grundlæggende forståelse for heste og hove, og så er han håndværker og passer godt på sit værktøj. For mig handler det både om at være god ved dyrene og forstå dem og så samtidig kunne holde på et stykke værktøj. Og begge dele passer helt sikkert på Nikolaj, siger Peter Sely.

Et medfødt talent gør det dog ikke alene, og en god arbejdsmoral er ligeså vigtig, ifølge mester.

- Nikolaj kan virkelig få noget fra hånden, men så er han også nysgerrig og vil gerne lære. Op til konkurrencen i Herning har han jo stået her og trænet hver dag på værkstedet og det samme i weekenden. Så han har virkelig også arbejdet disciplineret for det og fortjente at vinde, siger Peter Sely.

Efter den gode oplevelse med DM i Herning kan mester og lærling glæde sig over, at den del ingenlunde er ovre med DM-titlen i hus.

Senere venter nemlig tilsvarende konkurrencer i både Sverige, Norge og Holland, som de også forventer at deltage i.

Efter endt uddannelse er en tilværelse som selvstændig beslagsmed den oplagte vej at gå for Nikolaj Juul.

Men som Peter Sely understreger, er det en gæstfri branche, hvor man gerne hjælper hinanden og samarbejder på kryds og tværs, så han forventer ikke, at han har set det sidste til Nikolaj, når han er udlært om to år.

Det kunne i øvrigt godt se ud, som om det at have hænderne skruet rigtigt på er noget, der løber i Nikolaj Juuls familie.

Hans kusine, Tilde Teglgaard Lund, der er i lære som gourmetslagter hos Stoholm Slagter, deltog nemlig for nylig som den yngste i sit felt i DM i Skills og kom hjem med en flot fjerdeplads.

Efter to dages hård konkurrence mod 30 andre lærlinge kunne Nikolaj Juul sammen med sin mester Peter Sely lade sig hylde som vinder af DM for beslagsmede. Det er en lille branche, så Nikolaj kendte godt de to øvrige på podiet. Foto: Rosengaard Photos
Efter to dages hård konkurrence mod 30 andre lærlinge kunne Nikolaj Juul lade sig hylde som vinder af DM for beslagsmede. Det er en lille branche, så Nikolaj kendte godt de to øvrige på podiet. Foto: Rosengaard Photos
Nikolaj Juul i aktion ved ambolten under DM for beslagsmede, som den 18-årige lærling fra Lånum for nylig vandt. Foto: Rosengaard Photos
Nikolaj Juul i aktion ved ambolten under DM for beslagsmede, som den 18-årige lærling fra Lånum for nylig vandt. Foto: Rosengaard Photos