Gourmetslagter Tilde Teglgaard Lund fik til DM i Skills topkarakter af dommerne for sin madlavning, der bestod af denne tre-retters menu til to personer, der skulle holde sig indenfor et budget på 500 kroner. Privatfoto

DM i Skills: Tildes treretters triumf

Den yngste deltager blandede sig i topstriden til DM i Skills og er opsat på at vende tilbage

STOHOLM Stoholm Slagter var i den forgangne uge repræsenteret af Tilde Teglgaard Lund til DM i Skills, og det gav den unge gourmetslagter en uforglemmelig oplevelse.

Efter fire dages hektisk aktivitet onsdag-lørdag var Tilde Teglgaard Lund søndag yderst tilfreds med sin fjerdeplads, hvor hun kun var marginaler fra en tredjeplads.

Det flotte resultat skal ses i lyset af, at Tilde Teglgaard Lund var den eneste førsteårslærling i konkurrencen, der i øvrigt for andet år i træk blev vundet af Christian Egedal Olsen fra Munkholm Slagteren i Holbæk.

Og ifølge Tildes mester var hun så meget yngre end sine konkurrenter, at hun er den eneste fra dette års felt, der kan deltage igen, da de ni andre enten er udlærte eller snart bliver det.

- Du kan sammenligne det med, at en elev fra 1.g går til eksamen i 3.g´s pensum. Det var et hårdt felt, og Tilde er den yngste elev, som hendes skole i Aalborg nogensinde har haft med til DM i Skills, så det var sindssygt flot, siger Michael Søndergaard fra Stoholm Slagter.

Frisk på en ny omgang

Den 18-årige Tilde har da også allerede erklæret sig frisk på at gøre forsøget igen til næste år, hvis hun ellers kan kvalificere sig som en af to fra sin skole.

Og Michael Søndergaard er med på at give hende mere træning i de discipliner, hvor hun manglede lidt for at være med i den absolutte top.

- Der er selvfølgelig nogle ting, vi kan arbejde på, hvis vi skal afsted igen. Det var faktisk kun to af de syv discipliner, hun er vant til at lave, og det er madlavning og smørrebrød. Alt det andet var noget, jeg selv normalt går og laver ude bagved, og det er Tilde ikke vant til at lave, siger Michael Søndergaard.

Det drejer sig for eksempel om at skære i skinker og lave paté og rullepølse, og det er alt sammen noget, Tilde Teglgaard Lund kun har prøvet en håndfuld gange op til konkurrencen sammen med sin mester.

- På de discipliner, hun er vant til, høstede hun kun topkarakterer og gjorde simpelthen rent bord, lyder det med respekt fra Michael Søndergaard.

Menu sad lige i øjet

For Tilde Teglgaard Lund var det nogle intense dage med mange ting, der skulle nås på kort tid, men det trivedes den unge gourmetslagter godt i.

- Man var på konstant, og der var mennesker omkring dig hele tiden, så du kunne ikke lige trække dig i fem minutter. Så det har været hårdt, men også sjovt, lød det søndag fra Tilde Teglgaard Lund.

En af de discipliner, Tilde Teglgaard Lund følte sig godt hjemme i, var opgaven med at levere en tre-retters menu til to personer.

Til det havde deltagerne 500 kroner til rådighed, som de skulle gøre rede for, da dommerne gik deres kasse med varer igennem, før konkurrencen gik i gang.

Til forret lavede hun fisketapas med grillede tigerrejer, lynstegt tun med sesamfrø og hvidløgsstegte kammuslinger.

Hovedretten bestod af rosastegt oksetyksteg med kartoffelroulade, hybenchutney, grillede gulerødder, rødvinsglaserede forårsløg, friterede kapers og rødvinssauce.

Til dessert havde hun lavet lime panna cotta med champagnegelé, friske jordbær og krystalliseret, hvid chokolade, og den menu gik altså rent ind hos dommerne.

Men lige så stor som selve konkurrenceelementet, havde samværet med sine ni dygtige kolleger været for Tilde Teglgaard Lund.

- Vi boede jo sammen, og vi lærte hinanden godt at kende og var venner, selv om vi konkurrerede. Var der en, der lige manglede noget bagepapir, kunne en anden hjælpe med det, så det har også givet noget socialt.