Domprovst Thomas Frank (tv) stod for det rituelle i forbindelse med indsættelsen af Tummas Kannuberg som sognepræst i Sparkær-Gammelstrup Pastorat med bistand til Stoholm-Kobberup Pastorat. Foto: Lindy Jørgensen

Fra færing til fjandbo: Tummas er ny præst i Sparkær

Søndag indsattes en ny sognepræst, der har haft sin opvækst i et lille samfund på Færøerne og nu har fundet noget i Østfjends, der ligner

KIRKE Han var spændt uden at være nervøs, og håndtrykket var fast, da en smilende Tummas Kannuberg søndag formiddag bød sine nye sognebørn velkommen i Sparkær Kirke.

Her blev den 30-årige færing indsat som sognepræst i Sparkær-Gammelstrup Pastorat af domprovst Thomas Frank, og da stillingen er med bistand til Stoholm-Kobberup Pastorat gentog ritualet sig senere på dagen i Stoholm Kirke.

Tummas Kannuberg, der havde første arbejdsdag den 1. november og også forestod sin første gudstjeneste i kirken søndag den 6. november, har allerede boet i præsteboligen i Sparkær gennem halvanden måned, og det har ikke gjort ham skeptisk overfor fjandboerne.

- Jeg har et rigtig godt indtryk af stedet indtil videre. Jeg fik jo lov til at flytte ind i præsteboligen lidt før tiden, så det var jeg glad for. Om de kommer til at mærke, at der er flyttet en færing til byen? Det er et godt spørgsmål. Jeg er jo den, jeg er, men jeg er faldet godt til, så det skal nok komme til at gå godt, siger han.

Tummas Kannuberg havde det store smil på, da han sammen med domprovst Thomas Frank bød sine nye sognebørn velkommen til hans egen indsættelse. Foto: Lindy Jørgensen

Præst med stort kørekort

Præsteembedet i Sparkær-Gammelstrup Pastorat er det første for Tummas Kannuberg, der efter endt uddannelse i Aarhus og København også lige har været hjemme at vende på Færøerne, hvor han gennem knapt et år både har undervist som vikar på et lærerseminarium og arbejdet som lastbilchauffør.

Så det er altså en præst med stort kørekort, der er kommet til Sparkær, og det vil sikkert være velkomment i den lille, men meget virksomme by, hvor folk typisk har flere kasketter på for at kunne realisere alle de ideer, de går og får på de kanter.

Tummas Kannuberg er vokset op i Leirvík, der er et lille og afsidesliggende samfund på Færøernes næststørste ø, Eysturoy, og det er ikke helt tilfældigt, at hans første stilling som præst nu bliver i et lokalsamfund meget lig det, han kender hjemmefra.

- Jeg ville gerne være et sted, hvor man kommer hinanden ved, og man lærer alle at kende og får en nær relation til både stedet og menneskene. Også dem, der ikke nødvendigvis kommer i kirken. Og det, tror jeg, at jeg har fundet her, siger Tummas Kannuberg.

Han stiller således sognebørnene i udsigt, at de også vil komme til at se ham ude af præstekjolen og på tværs af det vidtforgrenede foreningsliv i Østfjends. Ja, han kunne måske sågar finde på at snøre fodboldstøvlerne.

- Man skal ikke udelukke noget, griner Tummas Kannuberg.

Indsættelsen af Tummas Kannuberg som sognepræst blev lidt af et tilløbsstykke i Sparkær Kirke, der ikke hver søndag er fyldt til sidste plads. Foto: Lindy Jørgensen

En rolig hånd

Indenfor i kirken var der fyldt så godt op på bænkene, at formand for menighedsrådet Lisbeth Gissing Madsen kunne blive bekymret for, om de nu også havde fået lavet nok sandwich til at bespise alle i kirkedøren bagefter, men det gik vist lige.

Også et stort kontingent af beboere fra det nærliggende friplejehjem, Nordstjernen, havde fundet vej til kirkerummet, og festligt var det under alle omstændigheder, da domprovst Thomas Frank forestod de officielle ritualer vedrørende indsættelsen af Tummas Kannuberg.

De inkluderede blandt andet overrækkelsen af et fornemt og gulnet dokument, der så ud til at være et stykke fra den praksis med e-mails og øvrig elektronisk ekspedition, vi ellers klarer alting med i dag.

- Den har sådan et rigtig fint segl i hjørnet, som en har siddet inde i Viborg Bispegård og varmet rød voks op til. Og af personlig erfaring ved jeg, at du skal passe på ikke at røre seglet, for så knækker det, lød det fra Thomas Frank, inden han læste dokumentets korte og højtidelige tekst op.

Sognepræst Tummas Kannuberg afslørede et roligt og myndigt gemyt, da han med sikker hånd førte sine nye sognebørn gennem dagens prædiken, som var hans anden, da han havde debut på Sparkær Kirkes prædikestol søndagen forinden. Foto: Lindy Jørgensen

Herefter kunne Tummas Kannuberg indtage scenen, og han blev bogstaveligt talt holdt over dåben fra første færd, da Danmark og Sparkær denne søndag blev en fin, lille Lukas rigere.

Den seance klarede Tummas Kannuberg med sikker hånd og uden protester fra den nye samfundsborger, og da han efterfølgende indtog prædikestolen, skete det med rolig og myndig stemmeføring og en gavmild brug af gestik, som blev særdeles godt modtaget i det lille, østfjendske samfund.