Borgmester Ulrik Wilbek (V) kunne den 11. december 2022 klippe snoren til Sparkærs nye stoppested, hvor han roste de lokale ildsjæle for den saglige måde, de havde arbejdet på ved blandt andet selv at rejse penge, inden de krævede nogle af kommunen. Arkivfoto: Lindy Jørgensen

Et lokomotiv for hele byen: Toggruppen i Sparkær nomineret til pris

En stædig gruppe af ildsjæle i Sparkær er blandt tre kandidater til prisen Landdistrikternes Ildsjæle i Viborg Kommune

HÆDER I årevis kæmpede de for, at toget igen kunne stoppe i Sparkær, ligesom det havde gjort indtil 1979, og i 2022 lykkedes det, da et nyt stoppested blev indviet den 11. december 2022.

Den ildhu fra Toggruppen i Sparkær belønnes nu med en nominering til prisen Landdistrikternes Ildsjæle 2023 i Viborg Kommune.

Toggruppen var måske også svær at komme udenom, særligt taget i betragtning, at prisen fra Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune har fået sloganet »Landdistrikternes Ildsjæle sætter fut i lokalområderne«.

For Toggruppen har det været en lang og hård kamp at nå dertil, hvor skiftende regeringer undervejs både har ladet bommene gå op og ned for projektet, indtil der for alvor kom skred i tingene, da Trine Bramsen (S) blev transportminister og tog på en »Ud og se med Kristian P.« rundtur i Viborgs opland med Venstres mangeårige transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Han bør således også tillægges en stor del af æren for, at projektet i sidste ende kom på skinner, men lokomotivet har uomtvisteligt været Sparkærs egne ildsjæle, der for eksempel undervejs også selv har samlet penge ind til at købe og rydde grunden ved togstoppet.

Et skarpt felt

24 kandidater har været i spil til prisen, og det felt er nu blevet indsnævret til tre finalister.

Toggruppen i Sparkær er således oppe imod Helle Rie Lauge, der er formand for skolebestyrelsen i Rødkærsbro, samt Mikkel Dam Lemke, der er tilflytter til Rødding og står bag en række initiativer for at gøre især børnefamiliernes muligheder bedre, blandt andet som formand for byens legepladsudvalg.

Juryen, der består af to repræsentanter fra byrådets Landdistriktsudvalg, to repræsentanter for Viborg Landsbysammenslutning samt sidste års vinder, Sanne Hylleberg fra Finderup, har haft en svær opgave med at udvælge de tre finalister blandt mange velkvalificerede kandidater til prisen.

- Det er igen et imponerende felt af kandidater, som vi er blevet præsenteret for, og det er en stor glæde at konstatere, at vi overalt i kommunen har ildsjæle, som er med til at skabe udvikling og trivsel i vores lokalområder, siger formand for Landdistriktsudvalget Kim Dongsgaard (V) i den forbindelse.

De tre finalister præsenteres i den kommende tid på Viborg Kommunes facebook og på Radio Viborg, inden vinderen kåres den 27. april på årets landdistriktskonference i Stoholm Fritids- og Kulturcenter, og der er 5000 kroner til vinderen.

Der kom for alvor skred i tingene, da transportminister Trine Bramsen (S) for et års tid siden kom forbi Sparkær, hvor hun stillede op til fotografering sammen med Kristian Olesen og Karin Stavnskær fra Toggruppen i Sparkær. Toget i baggrunden er fanget, mens det susede gennem Sparkær, da togstoppet først blev indviet i december. Arkivfoto: Hans Peter Johansen