Laura Cecilie Torp Søgaard er i gang med malkningen på gården i Fjends. Hun nyder at arbejde indenfor landbruget, selv om det som oftest betyder, at hun skal megatidligt op. Foto: Thomas Johansen

Årets øko-elev: Laura fra Fly vil landbruget det bedste

20-årig fjandbo håber, at hun kan være med til at få flere unges øjne op for, hvor givende det er at arbejde med landbrug

LANDBRUG 20-årige Laura Cecilie Torp Søgaard fra Fly er netop blevet kåret som årets øko-elev i Danmark.

Hun er i gang med en EUX-landbrugsuddannelse på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg. Det vil sige at hun også bliver student, når hun er færdig til sommer.

Pratikken foregår hos øko-landmanden Thomas Søgaard i Vestfjends, hvor hun passer jersey-køerne.

Desuden er hun en af fem unge landmænd bag en velbesøgt instagram-profil, hvor man kan følge med i, hvordan det er at arbejde i landbrugserhvervet under overskriften »Derfor landmand«.

En profil, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug oprettede i 2021 - og som laura har været med til at skaffe langt flere følgere.

Grunden til at Laura Cecilie Torp Søgaard får prisen er, at hun blandt andet via sin instagram-profil, hvor hun skriver om sin glæde ved landbrugserhvervet, er med til at tiltrække andre unge til erhvervet. Samtidig er hun bidt af den økologiske produktionsform, lyder det i motiveringen fra Landbrug & Fødevarers økologisektion.

Instagramprofilen, som Laura hver uge er med til at lægge opslag på, har lige nu omkring 2300 følgere. Det er en fordobling, som Lauras hold tog over på profilen.

- Jeg var meget overrasket over at få prisen. Det havde jeg slet ikke regnet med, fortæller Laura Cecilie Torp Søgaard, som er vokset op på et nedlagt landbrug i Fly.

- Jeg har altid været vant til at have dyr omkring mig og har også selv redet og haft kæledyr, fortæller Laura, som er begejstret for arbejdet med dyrene og gerne vil give den interesse videre til andre unge.

- Der er mange unge i dag, som slet ikke ved, hvad det vil sige at arbejde med dyr. Jeg brænder for det, jeg arbejder med, og det vil jeg gerne bringe videre til dem, fortæller Laura Cecilie Torp Søgaard, som har fået mange positive reaktioner på sine opslag - men aldrig en eneste negativ.

En del af hendes tid på besætningen i Vestfjends går med at passe kalvene.

- De er besætningens fremtid. Nyt liv, der blomstrer op. Det sker jo, at de bliver syge. Når det så lykkes at redde en kalv, der så vokser op og bliver rigtig fin, så bliver jeg glad. Det er en god oplevelse, fortæller Laura.

Stor beslutning

Hun håber, at hendes arbejde med at fortælle om, hvad det vi sige at være landmænd, kan gøre flere unge interesserede i erhvervet.

- Som det er nu, stiger landmændenes gennemsnitsalder næsten med ét år hvert år. Hvis ikke der kommer nye til erhvervet, bliver det et kæmpe problem i verden at få mad nok på bordet. Men man skal kende erhvervet for at få lyst til at være i det, siger Laura.

Hun vil gerne have et liv, hvor hun arbejder med dyr. Om det lige bliver som selvstændig landmand ved Laura ikke endnu.

- Det er en livsstil, som jeg holder meget af. Men det er en livsstil og derfor er det også en stor beslutning. Når jeg er færdig med min uddannelse, vil jeg gerne ud og opleve verden først. Så må jeg se på, hvad der skal ske bagefter, fortæller Laura.

Hendes arbejdsgiver i det daglige, Thomas Søgaard, er også i spil til en pris indenfor økologisk landbrug. Han er nomineret til prisen som årets unge øko-landmand. Og det glæder Laura.

- Thomas er en arbejdsgiver, man gerne ville blive hos for evigt. Han møder én på det niveau, man er på, og hjælper én til at blive bedre. Det er også en arbejdsplads, hvor der er plads til at have det sjovt med hinanden og tage pis på hinanden, fortæller Laura.

Der følger 5000 kroner med titlen som årets øko-elev.