Oliver Kirial Olsen er kommet godt i gang med sin svæveflyveuddannelse og har i dag tilladelse til at flyve med passagerer. Men målet er en fremtid i Flyvevåbnet. Foto: Chris Oxholm/Dansk Svæveflyver Union

Oliver vil i Flyvevåbnet: Top Gun starter i en svæveflyver

Oliver Kirial Olsen fra Tastum har dyrket svæveflyvning i et år, og om alt går vel, ender den rejse i Flyvevåbnet

TASTUM Da Flyvevåbnet for nylig afholdt en såkaldt DAC-camp i Arnborg ved Herning, var det med deltagelse af et par unge brødre fra Tastum mellem Skive og Stoholm.

August og Oliver Kirial Olsen på henholdsvis 16 og 19 år er begge aktive i Skive Svæveflyveklub, der holder til på Stensbjergvej ved flyvepladsen i Vinkel.

De deltog i campen, da Dansk Svæveflyver Union og Flyvevåbnet har indgået et formelt samarbejde kaldet »Danish Air Cadet«, heraf DAC.

Det har de, fordi Flyvevåbnet kan se et sammenfald mellem svæveflyvere og så de mennesker, der rent faktisk ender med en karriere i Flyvevåbnet.

Samarbejdet er rettet mod unge talenter i aldersgruppen 13-23 år, som godt kunne tænke sig at blive klogere på, hvordan det er at være pilot, hvad militærflyvning egentlig indebærer, og hvilke krav der stilles til optagelse på Flyveskolen.

Derfor kunne et hold på 18 unge svæveflyvere, heriblandt brødrene Kirial, gennem en hel uge modtage specialtilrettelagt teoriundervisning i alt lige fra supersonisk flyvning til brug af redningshelikoptere og overvågningsflyvning i tilgift til en række oplæg fra tjenestegørende piloter.

Vil i Flyvevåbnet

Men mens det allerede var cool nok at hoppe i en udlånt flyverdragt og en pilotjakke lidt henad den, Tom Cruise havde på i Top Gun, var der for Oliver Kirial Olsen helt konkrete fremtidsperspektiver i DAC-campen.

Han ser nemlig sin deltagelse som noget, der kan lette hans vej til et cockpit i et af Flyvevåbnets fly.

- Det er helt klart planen. Jeg vil i hvert fald forsøge mit bedste på det, siger Oliver Kirial Olsen, der lige nu er i gang med en femårig EUX-uddannelse, som både vil sikre ham en studentereksamen og et svendebrev som rustfri klejnsmed.

Men drømmen er en karriere i Flyvevåbnet, selv om han ikke har lagt sig fast på, hvad det skal være som.

- Hvis man er så heldig at komme igennem nåleøjet, så bliver man udtaget til at flyve forskellige fly-typer, dels ud fra hvad man selv ønsker, men også ud fra, hvad der er behov for i Flyvevåbnet, forklarer Oliver Kirial Olsen.

Og hvis man tænker, om det ikke var bedre, at han i stedet fik aftjent sin værnepligt, hvis han gerne vil være pilot, så er det ikke et krav til optagelse på Flyveskolen.

Solid basis fra svævefly

Flyvevåbnet kan se en tydelig forbindelse til svæveflyvning i sit optag, da der simpelthen er noget helt grundlæggende ved flyvning, der allerede er på plads med den erfaring.

Ifølge Flyvevåbnets statistik optages én ud af otte ansøgere med erfaring fra svæveflyvning, mens tallet blot hedder én ud af 100 blandt helt grønne uden nogen flyveerfaring.

Men det er ikke alene gjort med den gode basisviden og erfaring fra svæveflyvningen.

Som Danish Air Cadet stilles der også krav til både lederegenskaber og sociale egenskaber, til fornuft, ansvarsfølelse og løsningsorienterede initiativer, samt til gode kommunikationsevner.

Fysikken er på plads

Der er selvfølgelig også en fysisk prøve, inden man kan blive optaget på Flyveskolen, men den regner Oliver Kirial Olsen ikke med, at han får problemer med at bestå.

Han har nemlig i en årrække været aktiv atletikudøver i Skive AM, og selv om den del har måttet tage et bagsæde i forhold til svæveflyvningen det sidste år, mener han selv, at den fysiske form burde række til at komme ind på Flyveskolen.

- Det er i hvert fald ikke den, jeg er bange for. Lad mig sige det sådan, lyder det fortrøstningsfuldt fra den unge løber og pilot-aspirant.

Selv om han kun har dyrket svæveflyvning i godt et år, har Oliver Kirial Olsen allerede tilladelse til at flyve med passagerer, og senest er han også begyndt at deltage i konkurrencer, hvor han for nylig blev nummer 10 til juniorernes DM i svæveflyvning.

Oliver Kirial Olsen er nu i besiddelse af denne vinge som Danish Air Cadet. Foto: Chris Oxholm/Dansk Svæveflyver Union
Oliver Kirial Olsen er næsten klar til takeoff under DAC-ugen i Arnborg for nylig. Foto: Chris Oxholm/Dansk Svæveflyver Union
DAC-holdet er her samlet foran Flyvevåbnets Fennec helikopter, der besøgte Svæveflyvecenter Arnborg, så de unge kadetter kunne se helikopteren indefra og få svar fra besætningsmedlemmerne. Helikopterpilot er også en mulig karrierevej for en Danish Air Cadet. Foto: Chris Oxholm/Dansk Svæveflyver Union