Forfatter Kim Blæsbjerg kommer til Stoholm. Pressefoto: Lea Meilandt

Foredrag: Kim Blæsbjerg kommer til Stoholm

Man kan møde bestsellerforfatteren i Stoholm Fritids- og Kulturcenter

FOREDRAG Det er et fascinerende og skræmmende stykke danmarkshistorie, der er udgangspunktet for Kim Blæsbjergs nyeste roman »De bedste familier«.

Den 12. september kommer bestsellerforfatteren til Stoholm Fritids- og Kulturcenter og fortæller om arbejdet med romanen og den tavshedskultur, som har været både en modstander og en drivkraft undervejs i fortællingen om Cheminova.

»De bedste familier« er også en særdeles medrivende, detaljeret og velfortalt roman om overgangen fra efterkrigstid til moderne velfærdssamfund, om mænds store planer, og om kvinder, der ikke bare vil følge med.

I 1953 flytter Cheminova sin fabrik fra Sjælland til Harboøre Tange. Det forandrer på godt og ondt livet på egnen omkring Lemvig, Thyborøn og Harboøre.

I bogen følger vi den lokale familie med Niels, Margrethe og deres tre børn. Niels får arbejde på fabrikken og håber dermed at kunne give sin familie et bedre liv end det, han selv og broderen Erik har haft i skyggen af en alkoholiseret far.

Vi følger også ingeniøren Jørn, hans kone Karin og deres datter Vibeke, der flytter med fabrikken fra København til Vestjylland.

Og så selvfølgelig den karismatiske direktør Gunnar Andreasen og hans kone Gudrun, der også er ingeniør.

Med dem flytter også nye levemåder og moralbegreber til Vestjylland, og selv om egnen oplever et velfærdsløft, må man også betale en høj pris i form af den massive forurening af hav og fjord og også de forgiftninger, arbejderne på fabrikken bliver udsat for.

Kim Blæsbjerg er selv opvokset i Lemvig og er uddannet fra forfatterskolen i København i 1997 og cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet.

Han har tidligere udgivet blandt andet »Rådhusklatreren« (2007), »Pyramiden« (2010) og trilogien »Desertørerne« (2016-18).

Foredraget arrangeres i samarbejde mellem Stoholm Fritids- og Kulturcenter, Ældre Sagen Fjends-Karup, Sport på Tværs, Stoholm Borgerforening v/Trivselspiloterne, Stoholm Kirkes Menighedsråd og Viborg Bibliotekerne.