Allan Hørmann Laursen. Privatfoto

Debat: Tilgængeligt folketingsvalg, tak

DEBAT I Danmark har ca. 800.000 mennesker høreproblemer. Heraf bruger ca. 300.000 høreapparat.

Mange af disse borgere har brug for, at der bliver taget visse hensyn for, at de kan følge med, ikke mindst i debatterne op til folketingsvalget. Høreforeningen opfordrer derfor til, at man husker mennesker med hørenedsættelse, nu hvor vi skal til valg.

Ved lokale valgmøder, skal der være et teleslyngeanlæg i lokalet. Og teleslyngen skal både virke og være tændt! En teleslynge gør det muligt for høreapparatbrugere at få lyden fra talernes mikrofoner direkte ind i deres høreapparater. Er der ikke et teleslyngeanlæg i lokalet, kan det lejes.

Valgmøderne bør også skrivetolkes, så det talte ord samtidig kan læses på en storskærm. Alle talere skal desuden holde en god taledisciplin, dvs. ikke afbryde eller tale i munden på hinanden og ikke tale for hurtigt. Dette gælder både ved lokale debatter og i tv. Her har ordstyreren en vigtig rolle.

Mennesker med hørenedsættelse har også ret til at deltage i den demokratiske proces, som et folketingsvalg er. Giv os muligheden ved hjælp af teleslynger, tekstning og taledisciplin!