Anita Hildsgaard ejer gruberne (til venstre), som Carsten Christensen nu forpagter og skal skaffe besøgende til. Carsten har haft til opgave at levendegøre Jens Langkniv i gruberne i de seneste år. Anita Hildsgaards bedstemor, Johanne Hildsgaard, fortalte gennem årtier flere generationer af børn om Jens Langkniv, mens tilhørerne gysede i mørket. Foto: Steen Don

Det begyndte i gåsegang med flagermuslygte: Jens Langknivs gruber fejrede jubilæum

Man kan ikke sige Daugbjerg Kalkgruber uden at sige Jens Langkniv. Både tegneserien om ham og et nyt kunstværk, hvor han spiller en central rolle, var søndag i fokus

JUBILÆUM Søndag fejrede Daugbjerg Kalkgruber 100-året for genopdagelsen af de gamle gange i Dybdalskoven i Fjends.

To drenge faldt over et hul i en skrænt, som viste sig at være indgangsåbningen til de gamle gruber.

Jubilæet blev markeret med besøg af flere gæster, som kunne fortælle om deres tilknytning til kalkgruberne gennem årene.

Tanya Adel Vestergaard, skaberen af grubernes nye kunstværk - en tegning med tekst på Skovhyttens foldedør - var også med, og hun fik meget ros for sin flotte »streg« på den omfangsrige dør. Et værk, der i høj grad trækker på fortællingerne om Jens Langkniv.

Orla Klausen, der i 1980’erne lavede en tegneserie om Jens Langknivs liv i gruberne, var mødt frem for at signere eksemplarer af tegnserien. Vil man nå at sikre sig et signeret eksemplar, er der endnu nogle stykker tilbage af, som nu kan købes i gruberne.

Det politiske liv var repræsenteret ved lokalt valgte Kurt Mosgaard, ligesom nogle af grubernes faste samarbejderspartnere kiggede forbi.

Entreprisen var skruet mange år tilbage i tiden, så man på denne dag kunne komme ind og se gruberne for 1 krone.

Måske den lave pris var medvirkende til at 145 gæster tog turen ned i de smalle gange. De to eventyrlystne drenges opdagelse af gruberne i 1922 førte til, at den ene af de to drenges far, Hans Vestergaard, fik en idé at gøre de gamle grubegange til en turistattraktion.

De første mange år blev turisterne udstyret med en flagermuslygte og gik i gåsegang med en guide. Fra 2. verdenskrigs slutning og en snes år frem var det Hans Vestergaards svoger, Anders Knudsen der fortalte de måbende voksne og børn om kalkgruberne. »Noget var løwn og andet sandt«, sagde han.

En senere tids legende i gruberne var Johanne Hildsgaard. Hun og hendes mand Georg købte i 1953 Daugbjerg Vandmølle og de tilhørende Daugbjerg Kalkgruber. Johannes Hildsgaard, der med tiden blev gammel og krumbøjet, viste gennem flere årtier rundt i gruberne og huskes af en helt generation af børn, som tog turen til gruberne sammen med deres skoleklasse eller forældre.

I dag tilhører Daugbjerg Kalkgruber Johannes barnebarn Anita Hildsgaard, mens Carsten Christensen, som siden 2014 har vist rundt i gruberne udklædt som Jens Langkniv, siden februar har forpagtet gruberne og står for den daglige drift.

I kølvandet på fejringen af grubernes 100 års-dag som turistattraktion kunne Carsten Christensen mandag fortælle om flere nyskabelser i den igangværende sæson. Således vil Dybdalskovens trold på et tidspunkt dukke op ved gruberne. Måske endda med troldeunger.

Koncerter og »smagninger« bliver to andre nyheder. Der er allerede er planlagt en koncert til fredag den 26. august, men premieren på koncerterne kan muligvis nås allerede tidligere på sommeren. Koncerten 26. august byder på opera og operette.

Smagningerne tænkes gennemført med tilmelding. I hvert fald i første omgang vil Carsten Christensen fokusere på spændende producenter af drikkevarer som f. eks øl, vin, rom, whisky og gin.

Tanya Adel Vestergaard (til venstre) ved det nye kunstværk, som er inspireret af Jens Langknivs liv. Til højre er det forpagter Carsten Christensen, som er i gang med at præsentere værket. Foto: Steen Don