Formanden for Stoholm IF Fodbold kan snart give grønt lys til åbningen af den nye kunstgræsbane i Stoholm, som alle fodboldklubberne i Fjends vil kunne benytte. Foto: Henrik Bagge

Thumbs up fra Anders: Nu grønnes det for kunstgræsbane

Banen er kridtet op til en snarlig indvielse af moderne træningsfaciliteter for fodboldklubberne i Fjends

STOHOLM Han har aldrig tidligere haft et forhold til slovakisk pop- og folkemusik, men det har han fået. Og den er ikke så ringe endda.

Anders Jakobsen, der er formand for Stoholm IF Fodbold, kan efterhånden se en ende på den 10 år lange føljeton om en kunstgræsbane i Fjends.

Og når han de seneste uger er blevet bekendt med benævnte musikgenrer, skyldes det, at de håndværkere, der p.t. er i gang med at lægge »græstæppet« på, kommer fra Slovakiet.

De er hyret af Svend Pedersen A/S, Snejbjerg, der har totalentreprisen på projektet til omkring fem millioner kroner, og da de midt i marts slog sig ned i et par skurvogne ved Stoholm Fritids- og Kulturcenter for at gøre kunstgræsbanen færdig, blev det med populære, mellemeuropæiske toner fra en forvokset soundboks til arbejdet.

Og den meget harmonikabårne musik har Anders Jakobsen så vænnet sig til at høre på, mens han med mellemrum har inspiceret, hvordan arbejdet skrider frem på banen, der snart er klar til at blive taget i brug.

I gang med opkridtningen

Græstæppet er kommet som rullegræs, der er blevet limet sammen, og lige nu er slovakkerne hele vejen rundt i gang med at lime de 10 centimeter brede linjer på, som de har skåret hul til i den nylagte bane.

- De er simpelthen i gang med opkridtningen, siger Anders Jakobsen på banen, da håndværkerne har taget lørdagen med for at kunne blive færdige til påske, om alt går vel.

Men arbejdet er ikke gjort med at lægge græs på og »kridte« banen op.

Græstæppet er nemlig lige nu som et langhåret gulvtæppe af velour at gå på, og først når gummigræsstråene er blevet stabiliseret af noget infill omkring »rødderne«, er banen klar til at spille på.

- Det bliver noget helt andet at bevæge sig på, når der kommer noget fyld ned i bunden. Det siger de kloge mennesker i hvert fald, og hvis du har gået tur ad Bakkevej for nylig, har du set, at der ligger sand en masse i nogle kæmpesække. Og det er det, vi bruger som infill i stedet for gummigranulat som i gamle dage, og det er også det, der gør det miljøvenligt, siger Anders Jakobsen og oplyser, at det sand, der kommer til at fylde i bunden af banen, er så fint, at det ikke bliver at se.

Glem glidende tacklinger

»Miljøvenlig« er et krav fra bygherren, Viborg Kommune, som fremadrettet vil have, at alle kunstgræsbaner skal bygge på en grøn løsning.

Den nye bane i Stoholm bliver den første af sin slags med sand som infill i stedet for gummigranulat, og det er også den nye, vedtagne standard for hele kommunen.

Banen vil blive benyttet af alle Fjends´ fodboldklubber, der i samlet flok bakkede op om dens beliggenhed i Stoholm, da ansøgningen i sin tid blev sendt afsted til Viborg Kommune.

Det anbefalede fodtøj på kunstgræsbanen er almindelige fodboldstøvler, men ikke alt bliver som på en »almindelig« træningsbane.

For eksempel advares der mod overdrevent brug af glidende tacklinger, der formentlig nemt kan komme til at efterlade en grim burner op ad bagdelen.

Slovakiske håndværkere knokler på livet løs for at blive færdige til påske. Anders Jakobsen er formand for Stoholm IF Fodbold, og han ser frem til, at klubberne i Fjends snart kan tage den nye kunstgræsbane i Stoholm i brug. De var nemlig alle med til at bakke op om projektet, da det skulle finde finansiering i Viborg Kommune. Foto: Henrik Bagge