Fra fredag den 16. september bliver der kun lys i hver anden gadelampe i Stoholm og alle de øvrige byer i Viborg Kommune, efter byrådet har lagt sig i selen for at spare på energien. Arkivfoto: Jens Anker Tvedebrink

Spareøvelse: Hver anden gadelampe i Fjends slukkes

Også byernes julebelysning, kommunale bygninger og svømmehaller må holde for, når Viborg Kommune sparer på energien

ENERGI Der skal spares på strømmen, også i Viborg Kommune, som nu for alvor er gået i sparetræning.

Det betyder blandt andet, at der fra fredag den 16. september kun vil være lys i hver anden gadelampe, når mørket falder på i Fjends og resten af kommunen.

Det blev besluttet onsdag på et møde i Økonomi- og Ehvervsudvalget, hvor en række forslag til energibesparende foranstaltninger blev præsenteret.

De nye energisparetiltag på belysningen i Viborg Kommune gælder dog ikke ved signalanlæg, fodgængerovergange, rundkørsler, banegårdsarealer og sygehusområder, men ellers strammes energilivremmen betragteligt ind.

19 grader på arbejdspladsen

Det betyder for eksempel, at temperaturen fra den 1. oktober sænkes til 19 grader i alle kommunale bygninger med undtagelse af vuggestuer, børnehaver, plejehjem og døgninstitutioner.

Mens kommunale svømmehaller fortsat holdes åbne, lukkes deres tilhørende saunaer og dampbade, og skøjtebanen, der plejer at være et samlingspunkt på Borgvold i Viborg, bliver ikke opsat denne vinter.

Lyskæder på juletræerne på Rådhuspladsen i Viborg og ved de kommunale institutioner spares også væk, mens Jul i Viborg, som samler byens detailhandelsgader og -butikker, får begrænset julebelysningen til tre uger op til jul og i en afkortet, daglig tidsperiode.

Hos Stoholm Handelsstandsforening oplyser formand Bjarne Lausen, at spørgsmålet om julebelysning i byen vil blive taget op på et møde med kommunens øvrige handelsstandsforeninger i oktober, så forventningen er, at man melder nogle fælles retningslinjer ud for alle byerne desangående.