Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum i Struer har ikke bare lokomotiver, vogne og andre jernbaneeffekter, men også omfattende arkivalier med mange fotos. Foto: Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseums arkiv

Tilbage på sporet: Egnshistorikere klar til første fællestur

Fjends Egnshistoriske Forening besøger på årets første kør-selv-tur et jernbanemuseum i Struer

FJENDS Fjends Egnshistoriske Forening er kommet i forårshumør og inviterer til årets første tur, som er en kør-selv-tur til Struer torsdag den 5. maj, hvor man mødes på P-pladsen ved Godthåbsvej 10 klokken 13.

Det er her, Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum ligger, og man kan ikke overvurdere banens store betydning for Struer og det omkringliggende samfund.

På museet kan man se nærmere på jernbanehistoriens spæde begyndelse, da De Jysk-Fynske Jernbaners lokomotiv nr. 9 trak det første tog til Struer i 1865. Dengang var Struer udset til at blive hele Danmarks havn for den nye landbrugseksport til England, og havnen fra 1856 blev udvidet med et større bassin til dampskibe, og Struer fik en stor, flot station.

Den blev alligevel aldrig centrum for udlandshandelen, men flere jernbanestrækninger kom til, og med jernbanen kom der fart i Struers udvikling fra Limfjordsflække til købstad.

Jernbanemuseet er en del af Struer Museum og bliver drevet af frivillige med Kaj Rasmussen i spidsen, og Fjends Egnshistoriske Forening får en rundvisning blandt lokomotiver, vogne og jernbaneeffekter, inden man kan gå på opdagelse i fotos og arkivalier.

Når det besøg forhåbentlig har kørt på skinner, går turen videre til det kulturhistoriske Struer Museum, som blandt andet har en stor B&O udstilling, og efter et besøg i stedets Lydunivers har man de bedste forudsætninger for at opleve de mange, fine B&O apparater fra mere end 90 års unik virksomheds- og verdenshistorie, inden der serveres kaffe og te med lagkage i museets café.

Der er tilmelding senest den 28. april på 2042 4433 eller turiroslund@gmail.com.