Kirken i Sparkær var fyldt, da færinger sang en nu meget sjælden færøsk salmesang. Folk kom langvejsfra for at høre koret synge under gudstjenesten. Foto: Ulrik Samsøe Figen

Se video fra færøsk kors besøg: Tummas fik gæster fra sin hjemegn

Præsten i Sparkær, Tummas Kannuberg, prædikede for en fyldt kirke påskedag. Det skyldtes nok også, at han havde landsmænd på besøg

KOR For kirker er det svært at matche juleaftensdag, når det gælder om at trække folk til.

Men påskedag i Sparkær Kirke skete det - kirken var fyldt til sidste plads. En af årsagerne var, at påskedag er kirkens største festdag. Hertil kommer, at Sparkær-Gammelstrup Sogns menighedsråd i år markerede påskedag med at have færinger på besøg.

Det færøske Kingokor, der stammer fra bygden Tjørnuvík, sang under gudstjenesten. Og efter frokost med knap 90 deltagere i Sparkær Forsamlingshus efter gudstjenesten bød færingerne på færøsk kædedans.

Kingosangen er en meget gammel færøsk måde at synge salmer. Koret fra Tjørnuvík er nu stort set eneste repræsentant for den gamle sang. Det skyldes, at man i bygden holdt fast i traditionen, efter den begyndte at vige på Færøerne omkring år 1900.

Præst i Sparkær-Gammelstrup siden 1. november sidste år er færingen Tummas Kannuberg, 30 år.

- Korets sang i kirken og sammenkomst og kædedans i forsamlingshuset efter gudstjenesten medvirkede til at gøre påskedag, som er kirkens største festdag, til en virkelig god og festlig dag hos os. Jeg er glad for, vi fik den mulighed, siger Tummas Kannuberg, der selv stammer fra bygden Leirvík på Eysturoy (Østerø).

- Det var en meget stærk oplevelse at høre koret synge. Reaktionerne fra kirkegængere var også meget fine. Sangen gjorde et stort indtryk, tilføjer han.

Sognepræsten i Sparkær-Gammelstrup sogn Tummas Kannuberg (til venstre i grøn skjorte) er færing og også kyndig, når det gælder kædedans og kvad, som blev danset og sunget her i Sparkær Forsamlingshus påskesøndag. Foto: Ulrik Samsøe Figen

Fint besøg i Sparkær

Tjørnuvík kender han godt. Den bygd er også for færinger et yndet udflugtsmål, og Tummas Kannuberg har bekendte i Tjørnuvík, Kári Gaard og Arnbjørg Magnussen Gaard, hvis datter Annika Tummas Kannuberg studerede teologi sammen ned. Både Kári og Arnbjørg var med i Sparkær – Arnbjørg synger også i koret.

Hun er en af efterkommerne efter den degn, Dávur Emil Magnussen, som frem til sin død i 1957 medvirkede til, at Kingosangen kom til at stå så stærkt i Tjørnuvík, mens den døde ud andre steder. De fleste af korets medlemmer er efterkommer efter Dávur Emil Magnussen.

Faldet godt til i Sparkær

Tummas Kannuberg blev færdig som præst i 2021. Sidste år henvendte han sig til Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift, for at høre om det var muligt at få et embede. Biskoppen sendte Tummas videre til domprovst Thomas Frank, som selvsamme dag sendte Tummas videre til menighedsrådet for Sparkær-Gammelstrup sogn. Sådan fik han sit første embede.

- Jeg er meget glad for at bo i Sparkær og arbejde i kirkerne i Sparkær og Gammelstrup og i Stoholm. Folk på egnen har taget virkelig godt imod mig. Der sker meget i Sparkær og omegn. Der er masser af ildsjæle her, siger Tummas Kannuberg.

Blandt kirkegængerne og gæsterne i Sparkær søndag var også Joan og Jógvan Páll Kannuberg, Tummas’ forældre.

- De har fået et »sommerhus« i Danmark, efter jeg begyndte som præst i Sparkær-Gammelstrup Sogn, fortæller Tummas Kannuberg med et smil.