Malene Houni Hansen er i forvejen købmand i Haderup, men har alligevel haft mod på at etablere en ny, ubemandet og døgnåben butik med daglige fornødenheder i nabobyen Hagebro, hvor der var føste åbningsdag tirsdag. Foto: Henrik Bagge

Døgnåbent i Hagebro: Kunderne åbnede den ubemandede købmandsbutik

Mange mødte op for at teste konceptet, da købmand Malene Houni Hansen fra Haderup tirsdag åbnede endnu en butik

DETAIL - Jeg synes ikke rigtig, jeg kan få det til at virke.

Aase Mørk fra Hagebro kæmper lidt med at få døren til at gå op til den nye købmandsforretning i Hagebro.

Den har ellers lige åbnet for 10 minutter siden, og købmand Malene Houni Hansen står lige inde på den anden side af ruden og vinker ud til os.

Vejledningen ved døren er ikke til at misforstå, og når man har gjort alt rigtigt, åbner døren med et klik efter et par sekunder. Foto: Henrik Bagge

Men butikken er blandt de allerførste ubemandede af slagsen, hvor det er meningen, at man skal lukke sig selv ind.

Det foregår ved at scanne en QR-kode ved døren, hvorefter man kan registrere sin ankomst via Nem-ID eller Mit-ID, så det nytter ikke noget, at købmanden bare lukker alle ind, når nu konceptet skal stå sin prøve.

Når det ikke går helt efter planen, skyldes det, at vi er mange i køen, så den når ikke at slippe den sidste kunde, inden den næste er i gang. Det bliver vi i hvert fald enige om.

Andre har ikke en QR-scanner, men er i gang med at downloade en app til det, inden de opdager, at de faktisk bare kan bruge telefonens kamera til det.

Det hele jævner sig, og snart er alle inde i den 60 kvadratmeter store dagligvarehandel med åbent døgnet rundt.

Købmanden forsikrer, at det hele går meget hurtigere anden gang, når man først er registreret, og det er nu tid at tage en indkøbskurv under armen og gå en runde.

Der var tirsdag stor interesse for at besigtige den nye døgnåbne butik i Hagebro, der ikke har haft købmand siden sommeren 2021, da Mie Nielsen valgte at trække stikket til Højbjerg Super. Foto: Henrik Bagge

Til morgen, middag og aften

Med tanke på de seneste ugers vilde frostgrader, er det ikke helt dumt, at man straks støder på sprinklervæske og en isskraber til bilen.

Det bliver nu i stedet en wunderbaum, der som det første ryger i kurven. Sådan en journalist-karet kan godt blive lidt gusten, når man hele tiden slæber vejret og klam beklædning med ind.

Den klassiske duftspreder fås godt nok i både vanilje, jordbær og melon, men det ender med en diskret variant, der angiveligt skulle være som en tur i skoven. Man er vel fra landet.

En reol er reserveret til convenience artikler til køkken og toilet som stanniol, toiletpapir og tandpasta med tilhørende børste.

Så er der en reol med konserves, kaffeprodukter og de altid uundværlige ketchup, sennep, remo og mayo. Et glas rødkål ryger ned i kurven. Slagteren har nemlig medister med hvide kartofler og brun sovs som dagens varme ret, men har han husket rødkålen til? Det er umuligt at vide.

Læs også
Nyheder

Hagebro får igen købmand: Malene åbner ubemandet dagligvarebutik

Så er der alle de søde sager. De altid sukkerhungrende kolleger hjemme på redaktionen synes det hører sig til at bringe lidt guf med hjem fra en udflugt, så to pakker kokostoppe ryger i kurven. Arh skidt, så tre da. Og et par poser juleskum. Dem kan Asmus så godt lide.

De næste reoler byder på morgenmadsprodukter som cornflakes, brød og marmelade, mens mælk, ost og pålæg et andet sted i butikken har eget køleskab.

Og dem er der mange af. To køleskabe er fyldt op med et fint udvalg af øl, også i sixpacks. Andre to er fyldt med sodavand, og så er der to med energidrikke.

Energi er altid godt at have med på arbejde, så en Faxe Kondi Booster ryger i kurven. Samtidig har Malene Houni Hansen smagsprøver på nogle særligt sunde energibarer.

- Dem, tror jeg, vi kommer til at sælge flere af her end i butikken derhjemme, siger Malene Houni Hansen, der i forvejen er Spar-købmand i Haderup.

Her er også sundt

En lille ø med frugt og grønt prikker til den dårlige samvittighed, og så er et køleskab fyldt op med gode, sunde frokostretter og diverse sandwich med grønt flagrende ud af siderne, så en kylling og bacon ryger i kurven.

På køl er også både hakkebøf og boller i carry, der bare lige skal en tur i mikrobølgeovnen ved siden af, så lastbilchaufføren på farten også kan få varm aftensmad.

Her dukker Flemming Ringgaard, Haderup, op i butikken, efter at have været fanget udenfor i QR-køen sammen med journalisten for et kvarter siden.

Han er selv lastbilchauffør, der gennem mange år har kørt om natten med brød fra Schulstad, og han er fuld af lovord om konceptet.

- Det er rart at have en gardering med sådan en butik, hvis man står og mangler noget akut. Jeg kører hjemmefra sent om aftenen, og købmanden i Haderup lukker klokken 20. Og jeg insisterer på at handle lokalt, så jeg er glad for butikken her og håber, den kan give området et boost, siger han.

Flemming Ringgaard, Haderup, er lastbilchauffør og kører om natten, så han kan sagtens se fidusen i en døgnåben butik, når man lige akut står og mangler daglige fornødenheder. Foto: Henrik Bagge

Er udvalget det rigtige?

Konceptet med ubemandede købmandsbutikker er helt nyt og skal nu stå sin prøve i Hagebro, der ikke har mange husstande, men på hovedvej 16 dagligt er begunstiget af 13.000 bilister, herunder mange lastbilchauffører, på strækningen mellem Viborg og Holstebro.

- Så vi er spændte på, om udvalget er det rigtige, for hvad er »det fornødne« egentlig? Men man kan altså finde både morgenmad, frokost og aftensmad herinde, hvis man er på farten, siger Malene Houni Hansen.

Hun har i øvrigt også hængt en postkasse op til kundernes gode ideer om, hvad der mangler på hylderne.

Hun har cirka 350 varenumre i butikken, og det skal ses i lyset af de omkring 5500 varenumre, hun har i butikken i Haderup. Så der er tale om det absolut fornødne á la det, man kan finde i en velassorteret døgnkiosk.

Ikke desto mindre er kurven fuld, da vi når kassen, hvor alt er simpelt og brugervenligt. Man skal bare trykke »begynd at handle« på skærmen, inden man med en scanner registrerer alle køb, som overskueligt noteres og lægges sammen.

- Jeg står her lige i dag og kigger med, for der er altid lidt børnesygdomme i sådan et system til at starte med, lyder det betryggende fra Malene Houni Hansen.

Kassen med scanner og betalingsterminal er supernem at betjene. Foto: Henrik Bagge

Vi opdager da også, at indkøbsposen endnu ikke har fået et nummer i scanneren, inden det er tid at betale med et kreditkort. MobilePay er her ikke endnu, men det kommer måske. Og så kan man få en kvittering ved at oplyse en mailadresse.

Ud ad butikken foregår som ind i butikken ved at scanne QR-koden og trykke »Åben dør«, inden den efter et par sekunder åbner med et lille klik.

Men hov, er det ikke blomstergaver, der står her ved udgangen?

Søster har jo inviteret til juleaften, og det kunne man da godt skønne på med en lille ubetydelighed til værtinden.

På den anden side kunne man også vente til juleaftensdag og så holde ind i Hagebro og samle den op på vejen til Holstebro. Så er den jo stadig frisk. Og hun har da ærligt talt fortjent en bette dusk for al besværet.