Fem kandidater til byrådet i Viborg var tirsdag samlet til valgmøde i Fly Forsamlingshus. Fra venstre er et Bjarne Andersen (S), Claus Clausen (V), Simon Højer (K), Mikael Løvschall (SF) og Lene Foged (LA). Foto: Henrik Bagge

For en gangs skyld var Vestfjends i centrum

Der blev prikket godt i Myretuen, da 50 gæster og fem politikere var samlet til valgmøde i Fly

VESTFJENDS Der er ingen tvivl om, at borgerne i Fly og for den sags skyld også resten af Vestfjends indimellem føler sig isolerede i det yderste hjørne af landets geografisk næststørste kommune som et randområde, der konsekvent bliver overset på rådhuset i Viborg.

Der kan være rigtig langt til kommunens hovedstad, både geografisk og inde i hovedet, når man så også ovenikøbet bor få kilometer fra en anden større provinsby, Skive, og i vidt omfang lader sig servicere af den både indenfor erhverv, uddannelse og kultur.

Derfor var det måske ikke så mærkeligt, at centralisering blev et centralt omdrejningspunkt, da der tirsdag aften var valgmøde i Fly Forsamlingshus, hvor fem kandidater til byrådet i Viborg var samlet i et panel.

Det drejede sig om Bjarne Andersen (S), Fly, Claus Clausen (V), Vroue, Simon Højer (K), Stoholm, Mikael Løvschall (SF), Kjeldbjerg og Lene Foged (LA), Stoholm, mens Hans Østergaard, Iglsø, var ordstyrer.

Centralisering i Vestfjends?

Men det var centralisering i ordets videste definition, der blev tale om.

For mens alle kunne blive enige om, at det er skidt at samle alt i København og Aarhus, var meningerne mere delte om fornuften i at samle kommunalt i Viborg, hvis det går ud over landområder som Fjends.

Og i anden halvdel af den to timer lange debat blev begrebet centralisering så igen af en borger kastet op i luften som en papirflyver, der til sidst landede på bordet foran byrådsmedlem Claus Clausen (V), der har foreslået at lukke børnehaven Myretuen i nabobyen Kjeldbjerg og i stedet udskifte Åkanden i Vridsted med en ny og større børnehave, så man kan samle alle Vestfjends´ institutionsbørn der.

- Jeg forstår godt det med, at der ikke er børn nok til to børnehaver, og hvilken af dem skal så bestå? Men hvorfor er det kun Myretuen i Kjeldbjerg, der står for skud? Jeg har ikke på noget tidspunkt hørt Åkanden i Vridsted stå for skud. Men hvorfor ikke? Hvorfor skal det hele nødvendigvis centraliseres opad? Jeg har et helt andet forslag. Jeg synes i stedet, at man skal lukke både Åkanden og Myretuen, og så bygge en kæmpestor Bikuben herude i Fly, lød det fra borgeren til lige dele moro og klapsalver i salen.

Lige langt begge veje

Claus Clausen kunne oplyse, at der i øjeblikket står 25 børn på venteliste til Åkanden. Og det er et valg truffet af forstandige forældre, at de helst vil have deres børn i den børnehave.

Og man kan spørge sig selv, om de 25 børn senere vil komme i Vestfjendsskolen i Vridsted, hvis de ikke nu kan få det børnehavetilbud i Vridsted, som de efterspørger?

Det fik nogen til at spørge, om de måske også kunne gå i børnehave i Kjeldbjerg og så stadigvæk komme i skole i Vridsted?

Da kom Mikael Løvschall, som bor i Kjeldbjerg, på banen.

- Der er jo ikke længere fra Vridsted til Kjeldbjerg, end der er fra Kjeldbjerg til Vridsted. I Sparkær, hvor de efterlyser flere dagplejere, fordi de nu kører deres børn til Mønsted og Stoholm, har de fået at vide af borgmesteren, at så længe der er pladser indenfor en rimelig geografisk afstand, er det ikke noget problem. Men afstanden fra Vridsted til Kjeldbjerg er præcis den samme som afstanden fra Sparkær til Stoholm. Hvis det ikke er noget problem for Venstre i Sparkær, hvorfor er det så et problem i Vridsted at køre nogle børn til Kjeldbjerg, lød det retorisk fra Mikael Løvschall.

BUPL på banen

Claus Clausen havde været i kontakt med BUPL, der oplyste, at den ideelle størrelse på en institution i forhold til medlemmernes faglighed var 75 børn i børnehaven og 25 i vuggestuen.

- Det gælder om, at vi har daginstitutionerne for børnenes skyld, så de kan udvikle sig. Udfordringen er for mig at se, at vi her i Vestfjends har to institutioner, der er for små. Begge to. Og vi har et børnetal, der er vigende. Over hele Vestfjends. Desværre. Og når så forældrene til 25 børn siger, at de ønsker, at deres børn kunne komme ind i Åkanden, så lytter jeg til, hvad forældrene ønsker, så de kan få det bedst mulige tilbud i Vestfjends, lød begrundelsen fra Claus Clausen.

Det fik ordstyrer Hans Østergaard til at spørge:

- Skal man ikke også lytte til forældrene i Kjeldbjerg? De vil jo gerne bevare deres børnehave, så det er vel ikke nok bare at lytte til forædrene i Vridsted, eller hvad?

- De fleste af dem på venteliste til Åkanden, de går jo altså i Kjeldbjerg, sagde Claus Clausen.

- Hvad er så problemet, spurgte en borger.

- At de hellere vil være i Åkanden.

- Jo jo, men man kan jo ikke altid få det, man gerne vil have.

- Nej, men det, jeg siger, er, at de begge er for små i både min og BUPL´s optik. De sidste otte år har vi i Viborg Kommune bygget ni nye daginstitutioner, som alle er to eller flere mindre, der er blevet slået sammen til en større, udfra at det ville give børnene det bedste, pædagogiske tilbud. Og det har samtlige partier i byrådet stået bag, og det er også det, jeg tror på. Så er der nogle, der bliver hamrende sure på mig, men jeg kan ikke lade være med at sige det, jeg tror på, sagde Claus Clausen.

Mikael Løvschall gjorde som svar opmærksom på, at det altså ikke er BUPL, der leder Viborg Kommune.

- Og alle, der besøger Myretuen, kan se, at den fungerer, og det er også det, jeg hører fra forældrene. Og der er endda forældre, der kører fra både Mønsted og Stoholm til Myretuen som et tilvalg, lød det fra Mikael Løvschall.

Og han fik opbakning fra Flys egen byrådskandidat, socialdemokraten Bjarne Andersen.

- Myretyen skal vi selvfølgelig bevare. Hvis Kjeldbjerg mister den, mister byen rigtig meget.