Mette Nielsen. Privatfoto

Debat: Hvorfor bakker V og C på Christiansborg ikke op om vores landdistrikter?

DEBAT I adskillelige år har det været et stort ønske for mange, som gerne vil bo i vores mindre byer eller landdistrikter, at det skulle være nemmere at få et kreditforeningslån, når drømmehuset skulle købes.

1. juli vil der være nye regler om statsgaranti til den del af boliglånet i intervallet 60 - 80 % af husets handelspris. Det vil have positiv betydning i en række postnumre i Midt- og Vestjylland.

Konservative og Venstre på Christiansborg stemte imod aftalen. Det undrer jeg mig over. Jeg er til gengæld glad for, at vi lokalt på tværs af partierne i Viborg Kommune, har været med til at rejse ovennævnte dagsorden fra landdistriktsudvalget i sidste byrådsperiode. Det er blandt andet sket over for den tidligere Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek under hans besøg i Klejtrup til landdistriktskonferencen. I Viborg Kommune bor størstedelen af Kommunes borgere uden for Viborg og Bjerringbro. Gennem mit arbejde mit landsbyer og landdistrikter i mange år, så ved jeg, at det har været en stor udfordring mange steder i Viborg Kommune. Det har det også været i vores nabokommuner. Det er derfor både en lokal og national problemstilling.

Det har ikke været rimeligt, at folk har fået et nej til et lån på grund af deres postnummer. Det sikrer ikke hverken en kommune eller et Danmark i balance.

I Socialdemokratiet har vi længe arbejdet for, at det skulle være nemmere at få et lån til et hus på landet. Derfor er jeg glad for, at det i dag er lykkedes at stemme det her igennem med et flertal, selv det ærgrer mig at V og C stemte i mod på Christiansborg i dag.