Birgitte Windfeld-Hansen har omkring 3500 blåbærplanter på 1,3 hektar jord mellem Vridsted og Hagebro. Her har hun fat i en Northland-plante, der både giver godt og har nogle store, flotte bær, der gør sig godt i en salat, mens de mindre bær bedre egner sig til bagning og isdesserter. Og ja, det er tilladt at spise af bærrene, mens man selvplukker. Foto: Henrik Bagge

Birgitte fandt sin lidenskab på Blueberry Hill

Som en af kun en halv snes avlere i Danmark kan Vridsteds egen blåbærmama foreløbig vende tomlen op til en sæson, der slet ikke er ovre endnu

VESTFJENDS »Pluk selv blåbær«, står der på et skilt på Egebjergvej mellem Vridsted og Hagebro.

Og efter 500 meter på grusvej ligger en ejendom, hvor der på et rønnet skilt på muren står...«Bøssemager«.

Men det er manden i huset, Erik Døssing, der kan sådan noget.

Konen i huset, Birgitte Windfeld-Hansen, kan så mange ting, men det seneste, hun har fundet ud af, at hun også kan, er at avle blåbær.

Som Lønneberg havde sin egen Tyttebær-Maja har Vridsted således sin egen Blåbær-Birgitte.

Det er der nu ingen, der kalder hende. Til gengæld er der en del, der kalder hende »blåbærmama«, fortæller hun selv grinende.

Og det har hun ikke det fjerneste imod.

Blåbær er nemlig i en voksen alder blevet til noget, der minder om en lidenskab for denne årgang 1957, der ellers oprindeligt var uddannet indretningsarkitekt, og siden drev minkfarm i en årrække sammen med sin mand, da de først havde erhvervet ejendommen Egebjergvej 34 ned til Karup Å mellem Vridsted og Hagebro.

Fra to til 3500 planter

Tilbage i 2009 købte Birgitte Windfeld-Hansen et par blåbærplanter på planteskolen, og da hun gav sig til at læse lidt om emnet, opdagede hun, at der fandtes mange flere sorter, og inden hun fik set sig om, havde hun 30 planter i potter.

- Men så havde jeg jo fået sat mig ordentligt ind i det, så jeg gravede en rende og fik den fyldt op med spagnum, og så begyndte de faktisk at give helt vildt, efter jeg havde givet dem lidt surbundsgødning, siger Birgitte Windfeld-Hansen.

Da tænkte hun, at der måtte kunne laves noget pluk-selv, så hun købte 700 planter året efter. Siden kom flere planter til, så hun nu har omkring 3500 planter.

De åbenbarer sig på en mark til venstre for indkørslen på et 1,3 hektar stort areal, hvor de sirligt er arrangeret på lange rækker med god plads imellem, så der kan arbejdes både om sommeren med plukning og om vinteren med beskæring.

Her er plantet 13 forskellige sorter, primært amerikanske og new zealandske, og selv om buskene ikke er sarte, trives de ikke ligefrem som fisk i Karup Å i den danske muld.

Derfor står de alle i rigeligt med spagnum til surbundsplanter pånær en enkelt busk, som Birgitte Windfeld-Hansen har plantet i blot en lille spandfuld spagnum for enden af en række Reka-blåbær, for at kunne illustrere, hvor afhængig blåbærbuskene er af den rigtige bund.

Og eksemplet lader ingen tvivl tilbage. Den sølle outsider-busk er kun halvt så stor som de andre, og giver ikke rigtig noget.

- Hvis ikke man gør det rigtigt, får man ingenting ud af det, siger Birgitte Windfeld-Hansen.

Her skal ikke fløjtes

Blåbær-planterne foretrækker masser af sol og masser af vand på de rigtige tidspunkter, og det har de fået i år.

- Prøv at se denne Northland-plante. Det er jo næsten ligesom vindrueklaser, siger Birgitte Windfeld-Hansen og beder gæsten stikke hånden frem, da det er tid til prøvesmagning.

- Der skal ikke fløjtes her, lyder det kryptisk fra en gæst med henvisning til, at det er tilladt at fylde munden med bær, mens man plukker, og hun har da også behørigt blåbær hængende ud ad begge mundvige.

Konceptet hos Birgitte Windfeld-Hansen er næsten udelukkende pluk-selv. Det eneste, hun selv plukker, er de blåbær, hun leverer til Spar købmanden i Haderup og til Nielsens Gårdbutik i Sunds.

- Du skal også lige med op og prøve vores blærerøvsbær. Det er det største bær, jeg har. Det hedder »Nui« og er en new zealandsk sort, siger Birgitte Windfeld-Hansen og peger op ad bakken.

Rigeligt at se til

Når man kniber øjnene sammen mod solen og kigger op ad bakken, kunne man i en snæver vending godt tro, at man befandt sig på en vinbondes mark i det franske.

Men vi er ikke blandt vinranker i Val de Loire. Vi er blandt blåbærbuske i Val de Vridsted på Blueberry Hill, som Fats Domino sang det i 50´erne, og Birgitte Windfeld-Hansen er i godt humør.

- Det er en god sæson i år. De bærer godt alle sammen, kan jeg se. Og det vil sige, at de også har haft en god vinter, siger Birgitte Windfeld-Hansen.

Hun har ingen planer om at udvide yderligere. Der er rigeligt at se til, som det er, men hun er også taknemmelig for at have kunnet gøre en pludseligt opstået lidenskab til en levevej og et lille livsværk.

- Jeg vil ikke have mere arbejde ud af det. Men jeg elsker den frie tilværelse, hvor du selv kan planlægge, hvad du gør og hvornår. Det er friheden ved at være selvstændig, og det er også den friske luft. Det er godt og sundt, og arbejdet giver god motion, siger Birgitte Windfeld-Hansen på falderebet.

På vejen tilbage ad Egebjergvej presser Fats Dominos »Blueberry Hill« sig for alvor på i toppen af hjernens egen playliste.

Med armen hængende ud ad vinduet, mens fingrene slår rytmen på ydersiden af bildøren lyder det:

»I found my thrill...(dum då-dum-dum då-då-då-dum)...on Blueberry Hill«.

-----------------------------------------------------

FAKTA:

Birgitte Windfeld-Hansen har 1,3 hektar beplantet med 13 forskellige blåbærsorter, der blomstrer og modner på forskellige tidspunkter, så sæsonen på den måde bliver forlænget. Nogle af de mest populære er:

- Reka - en rimeligt hårdfør, opret og åben busk af new zealandsk afstamning, der måler cirka en meter i både højde og bredde. Den blomstrer i maj/juni og har modningstid i juli/august med bær, der har en aromatisk, sød og syrlig smag

- Northland - et lille bær med sød smag, der egner sig godt til bagning og bliver op til et par meter i højden og en meter i bredden. Den blomstrer i maj/juni og har modningstid i juli/august og er særligt modstandsdygtig overfor sygdomme

- Blue Crop - et amerikansk blåbær, der er modstandsdygtigt overfor mange sygdomme og måler cirka en meter i både højde og bredde. Blomstrer i maj/juni og har modningstid i juli/august med et dugget, blåsort bær