Javier Paños og Christel Bækgaard har skabt hundredvis - hvis ikke tusindvis - af mosaikstykker til værket i Vils fra deres eget keramikværsted i Lund. Foto: Steen Don

Mosaikværk på vej: Kunstnere fra Lund skaber fembenet kunstværk på Mors

Et kunstnerpar fra Lund har den seneste tid arbejdet på et stort mosaikværk, der skal opstilles på købmandstorvet i Vils på Mors

KUNST Der er blevet arbejdet på fuld drøn i keramikværkstedet hos kunstnerparret Christel Bækgaard og Javier Paños i Lund for at blive færdige i tide.

De blev nemlig hyret til en spektakulær opgave på Mors, hvor Vils og Omegns Borgerforening har bestilt Lund-kunstnerne til at skabe et stort værk til byens købmandstorv.

Værket heddet passende nok »Vils - en kilde til liv«, og det har henover sommeren taget form af en kuppel af mursten, der står på fem ben.

Det er en murer fra Salling, Per Pedersen, der har sat stenene, og så er kunstnerne ellers gået i gang med at udsmykke kuppel-skulpturen både indvendigt og udvendigt.

Fortidsdyr og skovens planter

Hvert eneste ben repræsenterer et element, som borgerne i Vils sætter stor pris på i deres lokalområde: Flora, fauna, Vejerslev Kirke, skoven Smedebjerge og morænelandskabet.

Christel Bækgaard har med mosaikker skabt et udsnit af den lokale skov med de planter, der findes i den. Javier Paños har skabt fortidsdyr til at repræsentere morænelandskabet.

Deres to børn, Sigrid og Joaquin, har henholdsvis udsmykket plantelivet og en korsridder, der repræsenterer Vejerslev Kirke.

- Det er rigtig dejligt, at vi kan skabe noget sammen som familie, siger Christel Bækgaard med et smil.

Kunst på indersiden

Det store mosaikkunstværk måler 320 centimeter i højden og er rummeligt nok til, at man kan søge læ under det i tilfælde af regnvejr.

Derfor fungerer mellemrummet mellem de fem ben på skulpturen da også som fire porte ind til værket. Det er nemlig på indersiden, man kan opleve kunstnerfamiliens mosaikværker.

Det femte og sidste ben er dog ikke udsmykket af familien. Det er egnens egne børn fra 5. og 6. klassetrin, der har skabt mosaikplader med dyr, der skal repræsentere Vils’ fauna.

Christel og Javier har involveret eleverne med en workshop, hvor de mange plader med dyr blev skabt.

Alle fem mosaikvægge er færdigdekorerede, og med få resterende detaljer lægges snart sidste hånd på værket i Vils.

Den runde mosaik-skulptur har fået form og detaljer. Kunstnerparret fra Lund regner snart med at blive helt færdig med værket. Privatfoto
Christel Bækgaard arbejdet med motivet »Skoven Smedebjerge«, som hun repræsenterer med planter fra skovområdet. Privatfoto
Kunstnerparrets børn, Sigrid og Joaquin, har også fået hvert deres ben at udsmykke på skulpturen. Privatfoto
Javier Paños skaber morænelandskabet med et mosaikværk fyldt med fortidsdyr. Privatfoto