Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg har aldrig modtaget så mange ansøgninger som i år. Pressefoto

152 ansøgninger til Asmildkloster: Rekordmange vil på landbrugsskole

Landbrugsuddannelser favner bredere end nogensinde og kommer i højere og højere kurs

UDDANNELSE De unge ser nu for alvor muligheder i en erhvervsuddannelse inden for fremtidens energi- og fødevareproduktion.

Det står klart, efter Asmildkloster Landbrugsskole har talt ansøgningerne op til det kommende års skolegang.

152 unge har søgt ind på uddannelsesinstitutionen i Viborg, og så stor efterspørgsel har der aldrig tidligere været efter skolens uddannelser. Det er 3,5 procent flere end i 2021, som også var et rekordår.

Landbrugsuddannelsen favner også bredere end nogensinde og omfavner både omstiling af verdens energi- og fødevareproduktion, dyrevelfærd, nye måder at producere fødevarer på, fremtidens teknologi, verdensmål og bæredygtighed, ud over selvfølgelig dyr, planter, maskiner og den friske luft.

Sporskifte for studenter

På EUD-Landbrug er 55 elever tilmeldt grundforløb 1 og 15 elever tilmeldt grundforløb 2, mens 52 ansøgere på EUX-Landbrug, hvor man både bliver landmand og student på samme tid, er det højeste antal nogensinde.

- Måske bliver nogle af disse elever studerende på de nye uddannelser i Foulum om fire-fem år - det bliver spændende at følge, siger forstander Lars Møgelbjerg Andersen.

TURBO-Landmand er en mulighed for studenter udklækket fra landets gymnasier, som opdager, at erhvervsuddannelserne rummer gode muligheder for at styrke erhvervskompetencerne og sikre både gode jobs og karrieremuligheder.

I 2022 startede 10 studenter på et specialdesignet og afkortet grundforløb 2, og til marts kom yderligere 13 studenter til.

- Danmarks landmænd er glade for alle unge, der vil arbejde med bæredygtig energi- og fødevareproduktion og grøn omstilling. Og så er studenter i landbrugsuddannelsen lidt ældre og har truffet et aktivt valg, og det gør dem også attraktive for arbejdsgiverne, siger Lars Møgelbjerg Andersen.

Folkeskolelærere klædes på

Det stigende fokus på erhvervsuddannelserne slår også igennem på anden vis.

Den 5.-6. april var 70 folkeskolelærere fra Viborg Kommune, der til dagligt underviser i 7. klasse, nemlig i praktik på Asmildkloster Landbrugsskole, Mercantec og Social- og Sundhedsskolen.

Her skulle lærerne på egen krop opleve, hvordan erhvervsuddannelserne fagligt arbejder med konkrete opgaver, så de kan tage det med ind i undervisningen i folkeskolen.

På Social- og Sundhedsskolen skulle lærerne afprøve højteknologiske dukker og arbejde med virtual reality, der kan give dem en indsigt i den praksisfaglige undervisning, som skolen tilbyder eleverne.

På Mercantec oplevede lærerne erhvervsuddannelserne gennem praksisfaglige workshops indenfor Bygge & Anlæg, Business, Teknologi & Energi samt Gastronomi & Sundhed, og undervejs mødte lærerne også »rigtige« elever fra Mercantec.

På Asmildkloster Landbrugsskole skulle lærerne arbejde med praksisfaglighed i laboratorie og værksted, hvor undervisningen kobles til FN17’s verdensmål i grundfagene biologi, matematik, samfundsfag og fysik/kemi.

Det handler stadigvæk om dyr, planter og maskiner, men den moderne landbrugsuddannelse kan efterhånden også have et højt akademisk niveau. Pressefoto