Sådan ser det ud hjemme hos Jonna Jepsen selv, når hun dekorerer en mur med egne krydderurter i en potte fra Stoholm Slagter på et stykke rionet fra HH Trælast & Byggecenter. Privatfoto

FORÅRSMESSE: Trio har fået en krydret idé

Væggen leverer Hans Nielsen, potterne kommer fra Stoholm Slagter, og urterne er fra Kornblomsten

FORÅRSMESSE Det var vist Bjarne Slagter, der først fik ideen, selv om ingen tør sige det med sikkerhed.

I hvert fald har han selv haft det hængende på sit hus, og under alle omstændigheder er det ham, der har lagt dåser til, når Stoholm Slagter i forening med Kornblomsten og HH Trælast & Byggecenter på Forårsmessen kan præsentere, hvad de selv synes er en fantastisk god og original idé.

Og det er svært at være uenige med dem, for det tager sig virkelig godt ud fra både et grønt og et dekorativt perspektiv, når Bjarne Lausens brugte dåser fyldes med Jonna Jepsens krydderurter og hænges på Hans Nielsens rionet til pryd og praksis.

- Jeg har fået forespørgsler fra folk om, hvor potterne kommer fra, så i bund og grund er det nok folk selv, der har drevet ideen og efterspørgslen, siger Jonna Jepsen, mens hun nusser sin rosmarin på disken i Kornblomsten.

Hun viser, hvordan potten lige er boret ud med et hul i bunden og et par huller i siden, så man med lidt elefanttråd kan hænge den på en kvadratmeter rionet fra HH Trælast & Byggecenter.

Her kan man så både nyde synet og gå og plukke af sine favorit krydderurter fra husgavlen, stakittet eller udestuen, alt efter hvor kalorius finder plads på matriklen.

- Urterne er ligeglade med, om de er ude eller inde, bare de får noget vand. Er de inde i varmen, drikker de lidt mere end ellers, siger Jonna Jepsen.

På messen kører hun med specialtilbud på en række krydderurter, hvis man skulle have fået smag for den originale idé, men hun vil også have masser af sommerblomster med.

Og så gør Kornblomsten som bekendt også i delikatesser, og Jonna Jepsen glæder sig især til at give smagsprøver på en særlig kastanjelikør, der har været i restordre, fordi den specielle flaske er lavet i Ukraine.

- Så vi har ventet med længsel på at kunne forhandle den igen, men nu er den altså kommet, siger Jonna Jepsen og oplyser, at den bløde, runde og fine likør for eksempel gør sig fremragende hældt ud over en isdessert.

Bjarne Lausen oplyser, at Stoholm Slagter vil tage sit nuværende overskudslager af tomme dåser med på Forårsmessen til gratis afhentning.

- Det er dem, vi for eksempel får flåede tomater og tun hjem i, så i stedet for at sortere dem til metal på genbrugspladsen, kan de lige så godt gøre gavn ude i folks urtehaver, siger den formodede idemand bag »urter på dåse«.

Jonna Jepsen demonstrerer her sin »rosmarin på dåse«, men opbevarer også et væld af andre krydderurter i den emballage, der bliver til overs, når slagteren har fået flåede tomater eller tun hjem til madlavningen. Foto: Henrik Bagge