Omridset af kalkovnen finder man efter 100 meter langs bækken mod øst ved krydset i Daugbjerg. Privatfoto

Kalk Kaminoen: En gammel kalkovn kom frem i lyset

Der føjes hele tiden nyt til oplevelsen at vandre gennem Fjends

FJENDS En ny infotavle har set dagens lys langs den 30 kilometer lange vandrerute, Kalk Kaminoen, mellem Stoholm og Skelhøje.

Denne gang er det ved krydset i Daugbjerg, hvor tavlen fortæller den lokale historie om kalkbrændingen på egnen og det liv, der udfoldede sig omkring kalkovnene.

For cirka 150 år siden var det almindeligt, at hver gård i området havde sin egen kalkmine og kalkovn, og alene i Daugbjerg-området var der mindst 10 kalkovne.

En af dem lå blot 100 meter mod øst langs bækken ved krydset, og konturerne af ovnen kan den dag i dag stadig ses i skrænten.

Stedet var dog med årene blevet delvist dækket af vegetation, og det fik Daugbjergs landsbypedeller til at foreslå en frilægning, som de efterfølgende selv har udført efter at have fået grønt lys fra relevante myndigheder.

Den nye infotavle er nummer 12 i rækken af tavler langs Kalk Kaminoen. Ligesom det har været tilfældet med de øvrige 11, er det foreningen Kalk Kaminoens Venner, der står bag arbejdet med infotavlen i samarbejde med spor.dk.

Landsbypedellerne Svend Erik Jensen (tv) og Frede Jensen, Daugbjerg, har stået bag frilægningen af kalkovnen. Privatfoto
Infotavlen om kulturpunktet i Daugbjerg er nummer 12 i rækken af tavler langs Kalk Kaminoen. Privatfoto