Det glimter af sølv i horisonten for Walther Strand, der snart har været selvstændig i 25 år som Den lille Tømrer. Foto: Henrik Bagge

25 års jubilæum nærmer sig: Den lille Tømrer vil ikke være større

Walther Strand kan snart fejre sølvbryllup med sit firma på Skalmstrupvej

STOHOLM Der er ingen grund til at lave om på noget, der virker, og derfor er Walther Strand stadig helt alene i firmaet efter snart 25 år som selvstændig.

Han startede Den lille Tømrer fra carporten på Bellisvej i Stoholm i 1998, men siden 2005 har han holdt til i naturskønne omgivelser på Skalmstrupvej med udsigt til Jordbro Å, hvor solen stiger i østen op.

Efter at have drevet bowlingcenter i Horsens med 100 ansatte i en årrække, havde en dengang 32-årig Walther Strand brug for at være sig selv, og det flaskede sig så godt, at han aldrig for alvor har set en grund til at ændre på det.

Han havde godt nok i en håndfuld år en svend ansat, men Henrik Kjær fra Højslev Kirkeby gik solo og er i stedet i dag Walther Strands faste partner i mange henseender.

De to selvstændigt erhvervsdrivende kan således regne med hjælp fra den anden, når et arbejde kræver, at man er to om det.

- Er der noget, vi ikke kan klare alene, så har vi hinanden. Skal vi for eksempel lave et tag, så flyver vi på det sammen, siger Walther Strand.

En ulden sag

Selv en enkeltmandsvirksomhed kan have mange strenge at spille på, og Walther Strand har flere certifikater, der skiller Den lille Tømrer ud fra mængden.

- Jeg er for eksempel certificeret papiruldsmand, siger han og fornemmer, at det kræver en uddybning.

- Det betyder, at jeg har lært at bruge deres produkt og ved, hvad det kan, og hvad der for eksempel kan gå galt med fugt og den slags, siger Walter Strand om det populære isoleringsmateriale.

Det består af findelt avispapir, og på den måde er vi pludselig lidt overraskende en del af den samme produktionskæde.

Papiruld kan blæses ind som isolering på loftet, i skillevægge eller i etageadskillelser.

- Og det er jo miljøvenligt, understreger Walther Strand om den iturevne avispapir tilsat borsalte, der fungerer som brandhæmmer.

- Og så kan rotter og mus ikke leve i det, så man er også fri for, at de gnaver i ledningerne og laver kortslutninger, siger han.

Røntgenbillede af huset

Så er han også energirådgiver og kan gøre folk klogere på, hvor det giver mening at bruge penge henne på et ældre hus for at energioptimere.

- Jeg kan for eksempel termografere, siger han og uddyber denne gang helt af sig selv.

- Det er en slags røntgenbillede af huset, som viser, hvorhenne varmen slipper ud. Og det er næsten altid, hvor tag og ydermure mødes, ved han af erfaring.

Walther Strand nævner som eksempel et lille hus på godt 100 kvadratmeter, som han blev kaldt ud til i Viborg.

Da han var færdig med at renovere huset med nye radiatorer, isolering, vinduer og døre, var beboerens varmeforbrug mere end halveret.

- Jeg har endnu ikke været ude at blæse papiruld ind, hvor det ikke var tjent ind i løbet af fem år. Så det er en rigtig god investering, siger Den lille Tømrer, der stort set har hele kalenderen for jubilæumsåret fyldt ud.

Walter Strand har på siden af sin varevogn med en grafik anskueliggjort isoleringen med papiruld, som er et af de specialer, han gør i. Til sommer fylder enkeltmandsvirksomheden Den lille Tømrer 25 år. Foto: Henrik Bagge