SKOLE De så en smule forknytte ud, da de ankom, men da de gik igen, var det med nyt mod på tilværelsen.
7.B fra Stoholm Skole var torsdag inviteret hen på Pleje- og Omsorgscenter Birkegården i nærheden.
De deltager nemlig i et kommunalt undervisningsforløb med titlen »Sundhed & Trivsel«, hvor de unge skal løse en udfordring på et plejecenter ved hjælp af teknologi.
Og på Birkegården blev de 28 elever i 7.B vist rundt i to grupper af social- og sundhedshjælper Lisbeth Laursen og social- og sundhedsassistent Anne Sørensen, mens de både blev præsenteret for nogle af beboerne og nogle af deres udfordringer.
Først var der dog samling i Birkegårdens lille sal, hvor Lisbeth Laursen og Anne Sørensen minutiøst og meget illustrativt gennemgik nogle af de teknologiske hjælpemidler, man allerede har i plejehjemsregi for at lette tilværelsen for beboere og medarbejdere.
På med strømpen
Det drejede sig blandt andet om alle de funktioner, en lift eller en hæve-/sænkeseng har, men så var der også alle de hjælpemidler, der befandt sig i den mere intime afdeling.
Det kunne for eksempel være bleer eller remedier til nattetisseri, hvor et bækken kun er for de mest mobile. Har man svært ved at komme ud ad sengen, kan man i stedet have gavn af en plastikdunk, der findes i to varianter til henholdsvis en kvinde og en mand.
Således fik de to sosu´er på fineste vis præsenteret nogle let tabubelagte hjælpemidler, og tilbage var så bare det, der mest af alt lignede noget intimt.
Ikke mindst for et ungt menneske i konfirmationsalderen minder den smarte anordning, man bruger til at rulle støttestrømper på beboerne, nemlig umiskendeligt om en kæmpestor dildo.
»Det var dog den stiveste,« tænker nogen sikkert, men det gør den altså, og Anne Sørensen var da også hurtig til at komme de unge mennesker til undsætning, da en tilbageholdt fnisen begyndte at sprede sig i lokalet.
Hun forsikrede dem om, at de altså ikke var de eneste, der havde fået den tanke, for de gamle vil af samme årsag ikke have dem stående fremme på værelserne rundt på Birkegården.
- Men den er altså fuldstændig uundværlig, grinede Anne Sørensen og oplyste, at kalorius i virkeligheden kaldes en »Doff N´ Donner strømpepåtager«.
Tænk praktisk og teknisk
For at spore de unges tankegang ind på noget praktisk anvendeligt, gjorde centerleder Birgitte Eskildsen opmærksom på, at det altid er folk som smede, tømrere og elektrikere, der er inde over, når nogen lykkes med at gøre hverdagen i plejesektoren lettere med nye, teknologiske landvindinger.
Og det var noget, der lød som sød musik i ørerne på Nikolai Mortensen fra 7.B.
- Jeg kan godt lide teknik, så jeg synes, det er spændende. Men det kan godt være, det bliver svært at finde på noget, de ikke allerede har, lød det ærligt.
Han gik sammen med resten af klassen på med krum hals og stor spørgelyst, og da processionen kom forbi en gruppe beboere i Birkegårdens store sal, der var i gang med dagens gymnastiske øvelser til musik, stoppede hele klassen op og kastede sig spontant ud i de samme øvelser til stor moro for alle.
- Det er altid dejligt at komme lidt væk fra skolen, og i dag har vi set, hvordan de bor og lever her, så det er rigtig fint, sagde Nikolai Mortensen.
Win-win situation
Besøget på Birkegården var til inspiration for eleverne, der nu tager indtrykkene med tilbage til klassen, hvor de to og to skal finde en problemstilling.
Herefter skal de besøge Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, hvor de med udgangspunkt i robotteknologi skal løse den udfordring, de hver især fandt på plejecentret.
Set fra plejecentrenes perspektiv er forløbet en oplagt mulighed for at få vist de unge, der inden længe skal vælge en ungdomsuddannelse, hvordan hverdagen på et plejecenter ser ud.
Ikke mindst kan det være med til at understøtte antallet af ansøgere til sosu-området, der som bekendt har store rekrutteringsudfordringer, men det kan ligeledes være som en ressource til at tænke i nye og teknologiske løsninger.
- Vi kan være med til at åbne de unges øjne for ældreplejen og vise, hvor mange spændende opgaver vi løser. De vil opdage en branche, hvor de kan gøre en stor forskel for de ældre, og det har vi brug for, siger Henrik Ravn, der er leder af Pleje- og Omsorgscentrene i Viborg Kommune.
Også Løgstrup Skole, Mønsted Skole og Vestfjendsskolen samt Løgstrup Friplejehjem og Sjørup Ældrecenter medvirker i projektet.
Til højre er det social- og sundhedsassistent Anne Sørensen, der både gav de unge fra 7.B en rundvisning og en indføring i de hjælpemidler, man allerede har på Birkegården. Her er de i kantinen for at hilse på Karin, der er beboer på Birkegården. Foto: Steen Don