Censorer tildeler blå mærker til de værker, der udmærker sig til Forårsudstillingen i Stoholm Fritids- og Kulturcenter. De særlige spanske vægge er i øvrigt centrale for at kunne rumme udstillingens flere end 500 værker, og Fjends Kunstforening efterlyser en forening eller flere, der mod betaling vil hjælpe med at sætte de 124 vægge op fredag og tage dem ned igen søndag. Arkivfoto: Steen Don

Udstilling: Amatørkunstnere vejrer forår

Der er igen meget forskelligt på paletten til Forårsudstillingen, lover Fjends Kunstforening

KUNST Fjends Kunstforening forbereder sig til »Forårsudstillingen 2023« i Stoholm Fritids- og Kulturcenter den 11.-12. marts, og udstillerne strømmer til, oplyser Jens Christian Vestergaard fra Fjends Kunstforening.

Tilmeldingen er åben indtil den 20. februar, og eneste betingelse for at være med er, at man er medlem af Fjends Kunstforening, hvilket omkring 260 amatørkunstnere er.

Men selv om navnet kunne antyde det, og Forårsudstillingen altid er blevet afviklet i Fjends, er det faktisk et fåtal af medlemmerne, der rent faktisk kommer fra lokalområdet.

De kommer i stor stil fra hele landet og enkelte endda så langt væk fra som Sverige, Norge, Belgien, Holland og Tyskland.

Alle kan være med

Forårsudstillingen 2023, som er den 41. udgave siden 1981, udmærker sig ved så vidt vides at være landets største, åbne censurerede udstilling.

At en udstilling er censureret betyder, at nogen på baggrund af deres viden og erfaring indenfor kunst tager stilling til, hvilke værker der har kvalitet til at blive udstillet eller på anden måde fremhævet.

Ved mange censurerede udstillinger er der forhåndscensur, så kun de værker, der godkendes af censorerne, bliver præsenteret for publikum.

Det særlige ved Forårsudstillingen er, at alle kan være med, og alle indleverede værker bliver udstillet efter censureringen.

Det resulterer i en stor variation i de kunstneriske udtryk og giver publikum mulighed for at sammenligne og debattere tildelingen af de eftertragtede »blå mærker« til værker, der har klaret censorernes cut.

De mange amatørkunstnere kan også få råd og vejledning af censorerne undervejs på udstillingen.

Betalt muskelkraft søges

Forårsudstillingen 2023 er som altid henlagt til hal 2 i Stoholm Fritids- og Kulturcenter, hvor Fjends Kunstforening råder over 124 såkaldte spanske vægge til udstillingen.

De kommer imidlertid ikke på plads af sig selv, og da det er et stort stykke arbejde først at få dem sat op fredag og siden at få dem pillet ned igen søndag, efterlyser Jens Christian Vestergaard frivillige til den tilbagevendende udfordring med at få dem ned fra et depot under hallens loft og tilbage igen.

Det kræver blot noget muskelkraft, og hvis en forening eller flere kunne tænke sig at tjene en ekstra skilling, er Fjends Kunstforening villig til at smide 5000-6000 kroner efter det for anslået et par timers arbejde fredag og en enkelt times arbejde søndag.