SKOLE Tre elever fra 9. klasse på Mønsted Skole får snart lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med magten.
Katrine Holm, Stella Lykke Barslev og Vibeke Søvsø Sejr Slot har nemlig lavet et lovforslag, som er udvalgt til at deltage i Ungdomsparlamentsdagen 2023 i Folketinget mandag den 30. januar.
»Længere fængselsstraffe for voldtægt med yderligere år tilføjet til straffen, hvis ofret er 15-18 år,« lyder lovforslaget, som de tre elever har arbejdet med i samfundsfag i forbindelse med det undervisningsmateriale, som Folketinget har sendt ud.
Det var medieomtale af abortlovene og deres konsekvenser for nogle voldtægtsofre i USA, der gjorde Katrine, Stella og Vibeke nysgerrige på, hvordan det egentlig stod til i Danmark.
- Vi blev naturligvis chokerede over antallet af voldtægter, der finder sted i Danmark, og vidste med det samme, at det ville vi skrive om. Emnet er supervigtigt for os, da vi er i den aldersgruppe, hvor voldtægtstallet er højest. Vi synes, det er vigtigt at kunne give ofret en form for sikkerhed, da de er gået igennem noget umenneskeligt - og især for de yngste, lyder begrundelsen fra pigerne om emnevalget.
Det bliver en oplevelse
Det er Folketingets formand, Søren Gade, der byder de 179 elever fra Danmark, Grønland og Færøerne velkomne i Folketingssalen, inden de skal prøve livet som folketingspolitiker for en dag.
- Og vi glæder os rigtig meget til at være en del af ungdomsparlamentet. Det bliver en oplevelse, lyder det samstemmende fra de tre.
Eleverne fra 8. og 9. klasse, der deltager i Folketingets Ungdomsparlament, har skullet svare på følgende spørgsmål: Hvad ville I ændre i samfundet, hvis I kunne bestemme?
Inden de unge møder i Folketinget, har de alle gennem nogen tid arbejdet med lovforslag, der berører et samfundsproblem, som, de synes, er relevant at løse.
Ungdomsparlamentsdagen finder sted hvert andet år, og i 2023 er temaerne sundhed, klima, uddannelse, lovovertrædelser og flygtninge.
På dagen skal eleverne diskutere lovforslagene i udvalg sammen med »rigtige« folketingsmedlemmer, inden de alle får en plads i selve Folketingssalen.
Herfra kan de stille spørgsmål til ministre og prøve at stå på Folketingets talerstol og argumentere for deres sag, inden der skal stemmes om lovforslagene.