Tour de Hjarbæk Fjord vil blandt andet benytte Himmerlandsstien og gøre holdt ved Kølsen Enge, hvor en bro over Skals Å ved udløbet til Hjarbæk Fjord bringer selskabet hjem til Asmus Klith Forum, som er bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Midtjylland og har marker ned til Hjarbæk Fjord. Arkivfoto: Henrik Bagge

Spænd hjelmen: Cykeltur retter fokus mod Hjarbæk Fjords dårlige tilstand

Landboforening har med Tour de Hjarbæk Fjord fået en sjov idé på en alvorlig baggrund

HJARBÆK Det er godt nok ikke vandcyklen, de har fundet frem, men en almindelig cykel kan også gøre det, når Landboforeningen Midtjylland den 30. april arrangerer Tour de Hjarbæk Fjord, hvor alle interesserede kan deltage på en medbragt cykel til fællestur.

- Vi gør det for at skabe fokus på problematikkerne i fjorden og samtidig de muligheder, der er for at løse dem, siger Asmus Klith Forum, bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Midtjylland.

Han bor selv i Skals og har marker ned til fjorden, hvor man de seneste år har gjort meget til lands for at styrke fjordens økologiske tilstand, som desværre er ret dårlig.

- Det er begrænset, hvor meget mere vi kan gøre på jordarealerne. På turen starter vi ved slusen og hører om, hvad der er af muligheder, og hvilke maritime virkemidler, der i øvrigt kan tages i brug, siger Asmus Klith Forum.

Den dårlige tilstand i fjorden skyldes blandt andet sedimenter fra gammel tid fra landbruget og rensningsanlæg, der stadig plager fjorden.

Asmus Klith Forum sidder med i en gruppe sammen med deltagere fra Fjordland, hvor man undersøger muligheder og arbejder med indsatsområder for at forbedre fjordens tilstand.

Også vådområder, der tager masser af kvælstof og binder CO2, er et indsatsområde, som turen vil komme omkring.

Tour de Hjarbæk Fjord gør stop ved Virksunddæmningen, ved vådområdet Kølsen Enge og til sidst privat hos Asmus Klith Forum i Skals, og cykelturen vil undervejs blive suppleret med oplæg fra fagkonsulenter.