Søren Klynge Ellegaard fra Smollerup bruger al sin fritid på at dyrke rabarber. Foto: Pauli Vendelbo

Drømmen er en virksomhed: Søren har 700 rabarberplanter

Sørens Rabarber i Smollerup forventer at trække et ton rabarber op ad jorden i år

PASSION Da 20-årige Søren Klynge Ellegaard fra Smollerup for nogle år siden arbejdede på et dambrug ved Mønsted, lagde han mærke til, at der på noget tilhørende jord blev avlet rabarber.

Men en dag forsvandt rabarberavlerne, og de tog ikke alle planterne med sig. Det fik Søren Klynge Ellegaard til at se muligheder.

- Så jeg spurgte, om jeg måtte tage nogle af planterne med hjem, og det endte med, at jeg fik omkring 150 planter med mig, som jeg plantede i noget jord hos mine forældre, fortæller Søren Klynge Ellegaard.

Siden da har han formået at forøge antallet af rabarberplanter ved at grave op, dele og plante dem igen. Og nu står der tæt på 700 planter på marken.

Dermed er han blevet en rigtig rabarberavler med eget navn, Sørens Rabarber. Dog stadig på hobbyplan.

- Jeg er udlært blikkenslager, og det arbejder jeg med til dagligt. Men stort set al min fritid går med at dyrke rabarberne. Det er, når jeg kommer hjem fra arbejde og i weekenderne, og jeg synes, det er sjovt at se, hvor meget jeg kan få ud af planterne, siger Søren Klynge Ellegaard.

Og det er ikke så lidt. For få dage siden trak han 450 kilo rabarber op af jorden, og målet er et ton, inden sæsonen slutter i september.

- Det vil være ny rekord. Jeg har aldrig haft så mange planter, som jeg har nu, og det har virkelig taget fart det seneste år, siger Søren Klynge Ellegaard.

Håber på virksomhed

Umiddelbart er Søren Klynge Ellegaard den eneste i lokalområdet, der avler rabarber. I hvert fald kender han ikke andre.

Men rabarberne går ikke til ham selv eller familien. Derimod aftager Staarup Haandbryg det hele, da bryggeriet kan bruge rabarberne til saft.

For at ende med gode rabarber kræver det, at planterne bliver passet med masser af møg. Og derudover kræver det også lidt hjælp fra vejrguderne.

- Det er godt med vand og varme, men ellers er det kun vinden, der kan knække og ødelægge dem, siger Søren Klynge Ellegaard.

Den unge fjandbo håber, at fritidsbeskæftigelsen kan vokse sig større, så der med tiden kan blive flere købere af rabarberne.

- Jeg regner med, at jeg kommer til at udvide lige så stille. Jeg skal have nogle flere planter, og jeg skal også bruge noget mere jord. Det kunne være sjovt, hvis jeg fik skabt en lille virksomhed på det, jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at stoppe med det, siger Søren Klynge Ellegaard.

Håbet er, at de 700 rabarberplanter kan blive til mange flere. Foto: Pauli Vendelbo
Søren Klynge Ellegaard fra Smollerup bruger al sin fritid på at dyrke rabarber. Foto: Pauli Vendelbo
Forleden trak Søren Klynge Ellegaard 450 kilo rabarber op af jorden. Han forventer at komme op på et ton i år. Foto: Pauli Vendelbo