Mette Nielsen. Privatfoto

Debat: Vi skal have et grønt velfærdssamfund

DEBAT Nu er det lykkedes at indgå en aftale for de danskere, som er hårdest ramt af inflationen. Det er jeg virkelig glad for. Der er ikke meget, som er så stressende, som hvis man ikke kan få pengene til at slå til. Sådan er det for mange danskere. Og den seneste tid er det meget blevet værre. Ensomhed er også et stort tabu – og en svær følgesvend. Jeg er sikker på, at de begge er blandt de største tabuer i 2022. Tager vi psykisk sygdom og misbrug med, så har vi en top fire, og ja, det er jeg faktisk helt sikker på.

Aftalen betyder blandt andet disse forbedringer:

- En ældrecheck på 5.000 kroner til de pensionister, som har mindst.

- En midlertidig forhøjelse af beskæftigelsesfradraget.

- En midlertidig lempelse af elafgiften.

- Et højere fribeløb for studerende på SU.

Der er ingen tvivl om at Danmarks økonomi er stærk. Men det er klart, at økonomien udfordres af Putins krig i Ukraine samt de stigende priser i kølvandet på den. De nævnte tiltag kompenserer ikke fuldt ud, men betyder noget, når det er svært at få pengene til at slå til.

Udover ovennævnte, så skal der etableres der en grøn fond, som skal være med til at sætte turbo på den grønne omstilling og sikre, at Danmark kommer hurtigere fri af fossile brændstoffer. Der afsættes i alt 53,5 milliarder kroner til investeringer fra 2024 til 2040.

Jeg bliver ofte spurgt: Er du rød før grøn – eller grøn før rød? Lad mig sige det helt klart: Jeg gider ikke ”plidder pladder” om ord. Målet for mig er, at vi får et grønt velfærdssamfund.