Tjalfe (til venstre) og Sigurd ville gerne have både fredagsslik og en skole med til en øde ø, hvor et helt nyt samfund skulle bygges op. Foto: Lindy Jørgensen

Stort ståhej på Flyfabrikken

VESTFJENDS Der var masser at se på, lytte til og udforske på Flyfabrikken i Fly forrige søndag.

Her havde Flyfabrikken sammen med en stribe andre aktører fra blandt andet Kulturprinsen, Viborg Bibliotekerne og The Animation Workshop arrangeret et stort børnemøde, hvor instruksen til de medfølgende voksne var klar: Det var en dag på flytilstand og en dag, hvor de skulle lytte til deres børn, før de lyttede til sig selv.

Og børnene havde masser at sige og masser at udtrykke. Det gjaldt også 10-årige Tjalfe og niårige Sigurd fra Grønning i Salling. De havde sammen plantet sig på et skovturstæppe ved en aktivitet, der hed »Klar, pirat demokratistart«, og hvor opgaven lød på, at de skulle genopbygge et samfund på en øde ø. Her skulle drengene så tage stilling til, hvad de vil tage med til sådan en øde ø.

- Der skal være en skole, så man kan lære at læse og skrive. Så kan man skrive et brev og sende med en flaskepost, forklarer Tjalfe.

Han havde også slået to fluer med et smæk, da han besluttede, at en kat var det helt rigtige at have med til øen.

- Det er en kat til at fange fisk med, og så er katte også gode at have som selskab, forklarer han.

Beskeder til rumvæsen

Et andet sted på plænen kunne børnene bygge små fly, dekorere dem og sende dem af sted gennem luften. Og passede de ikke på, fløj de direkte ind i Rumlaboratoriet. I et sort telt med dunkel belysning blev de sendt af sted op i rummet med historien om rumvæsenet Helga på planeten Hector, som gerne vil vide, hvordan det er at være barn på jorden.

På rejsen havde børnene mulighed for at sammensætte deres helt egen rumbesked via små ting og væsker, der sammen i et glas blev til en besked til Helga om, hvad der var vigtigt i deres liv. Når beskeden var klar til afsendelse, blev den sat i den »holografiske transpondering molekylære forflyttelses-maskine«, så Helga kunne få beskederne. Det blev blandt andet til beskeder om et barn, der elsker at bage, en anden der gerne vil lege med vennen Marius, en tredje der er vild med at lege med kreative ting.

Mens børnene stod og ventede på at komme i gang med en aktivitet, kunne de lade sig underholde af to syngende gøglere, der med deres sang opfordrede til at komme ud at lege, mens de berigede pladsen med farverige sæbebobler.

For de børn, der havde lyst til at prøve kræfter med cirkuslivet, var der også mulighed for blandt andet at holde balancen på store, farverige kugler. Og ville man fordybe sig, kunne man i det hvide telt høre fortællinger om børn, der har været med til at ændre verden, og når fortællerne skulle hvile stemmerne, tog gøgleren Bjarne over og underholdt med sin guitar.

Flere gange i løbet af eftermiddagen var der også tid til bare at sætte sig ned og lade sig underholde, når den tv-kendte Onkel Reje gik på Orange Scene, eller når lokale børn fra egnens to cirkusklubber optrådte for alle de gæstende børn.