Tykaktivisten Regina Fjendbo fra Sdr. Resen har medvirket i DR-programmet »Ellen Imellem«, der p.t. modtager kraftig kritik. Arkivfoto: Lars Rasborg

Lokal tykaktivist i udskældt DR-program: - Jeg tror ikke, nogen blev klogere

Tykaktivist fra Sdr. Resen sagde ja som repræsentant for en mindretals-gruppe

SYDFJENDS På det seneste har kritikken haglet ned over præmissen på DR’s nyeste satireprogram »Ellen Imellem«.

I programmet bliver højtuddannede forskere og eksperter tilsyneladende interviewet af DR-værten Ellen Kirstine Jensen, men spørgsmålene er ikke værtens egne.

Hun agerer blot talerør for forskellige personer, der fortæller hende gennem en øresnegl, hvad hun skal rette af primært kritiske spørgsmål mod eksperternes virkelighedsopfattelse.

Det selverklærede mål er at lade nogle grupper komme til orde, der ellers kun sjældent optræder i medierne.

Mest opmærksomhed har astrofysiker Anja Andersen fået efter at være blevet konfronteret af en fladjordsteoretiker uden at vide, hvem der i virkeligheden var afsender på spørgsmålene, da det foregik med skjult kamera.

I det tredje program i rækken bliver ernæringseksperten Morten Elsøe interviewet af tykaktivist Regina Fjendbo fra Sdr. Resen, og hun er ikke vild med at blive slået i hartkorn med for eksempel fladjordsteoretikere.

- Det er jo træls, at, når jeg endelig får en mulighed for at komme i tale, så er det ved siden af videnskabsbenægtere, konstaterer hun.

- Men det må jeg så tage med, for det er jo nogle gange præmissen, men jeg er overhovedet ikke enig med de andre, der sidder i samme position som mig i programmet.

To timers interview

Da Regina Fjendbo efter mange overvejelser takkede ja til at deltage i programmet, fik hun mulighed for selv at vælge en person fra den offentlige debat, hun kunne interviewe.

- De her eksperter er vant til, at deres opfattelse af virkeligheden er den endegyldige sandhed, så der bliver flyttet rundt på magtforholdet i interviewene, forklarer Regina Fjendbo.

Hun er som tykaktivist selv vant til at få stillet skeptiske og kritiske spørgsmål, når hun optræder offentligt, så hun havde ikke selv haft noget imod at være i sit interviewoffers sko.

- Det er ret interessant at se, hvad der sker, når en ernæringsekspert bliver stillet nogle helt andre spørgsmål, end han er vant til at blive stillet af journalister, fortæller hun med henvisning til Morten Elsøe, som hun interviewede i godt og vel to timer til programmet efter at have brugt mange timer på at forberede sig til interviewet.

- En af mine store overvejelser omkring min deltagelse var, at det jo egentlig ligner den slags interviews, jeg selv er vant til at få, siger Regina Fjendbo.

De to timer, interviewet varede, blev i øvrigt kogt ned til et program på 10 minutter, så nogle nuancer går tabt.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg blev klogere under interviewet, og det, tror jeg heller ikke, nogen er blevet af at se det, erkender Regina Fjendbo.

Hård medfart

Først da »Ellen Imellem« fik premiere, gik det for alvor op for flere af de medvirkende eksperter, hvilken type program de egentlig er en del af.

Det har fået flere til at forlange undskyldninger fra DR, og Dansk Magisterforening vil klage til Pressenævnet.

Biologen Morten D.D. Hansen har tillige valgt at boykotte DR og vil ikke længere medvirke i interviews om naturen til statsradiofoniens kanaler.

Programmets hårde medfart har da også ramt tykaktivisten fra Sdr. Resen personligt.

- Jeg har modtaget en række chikanerende beskeder om, »hvad jeg da bilder mig ind« efterfulgt af skældsord, siger Regina Fjendbo.

Det er dog ikke noget, hun lader sig mærke med.

- Det er den mængde chikane, som jeg forventede, siger Regina Fjendbo, der er vant til at modtage chikanerende meddelelser efter sine tv-optrædener.