Det er gået livligt for sig i øveren til »Ole fra Åkjær« i den gamle gymnastiksal i Flyfabrikken, hvor Cirkus Højdeskræk normalt holder til. Privatfoto

Ole fra Åkjær er lidt ligesom Greta

Musical inspireret af Jeppe Aakjærs liv har snart premiere i Fly

VESTFJENDS Et nyt musikalsk teaterstykke for børn ser snart dagens lys, først i Fly og senere på Snapsting for Børn.

Det er musiker og pædagog Rasmus Johansen fra Fly, der blandt andet også er kendt under sit kunstnernavn Telestjernen, der sammen med Anders Wadsholt har fået ideen til musicalen »Ole fra Åkjær«, der ikke er bange for at sige, hvad han mener og derfor også modtager nogle knubs undervejs.

- Dybest set ønsker vi at fortælle historien om, at det bliver nødvendigt for fremtidens børn, at de tør rejse sig og tale for en sag, siger Rasmus Johansen, der, siden tanken om »Ole fra Åkjær« blev fostret for et års tid siden, har set en svensk pige, Greta Thunberg, råbe ungdommen op og tage initiativ i klimakampen.

- Ole fra Åkjær kunne godt minde lidt om hende, siger Rasmus Johansen.

Ole sad på en knold...

Rasmus Johansen er leder af Flyfabrikken, der til daglig også huser Cirkus Højdeskræk, og Anders Wadsholt er koordinator på scenekunst på Kulturskolen Viborg.

De har med »Ole fra Åkjær« skabt en musical, der et stykke hen ad vejen er inspireret af Jeppe Aakjærs liv og især hans barndom i Fly.

- Vi har taget Jeppe Aakjærs barndom og blandet den lidt sammen med hans karakter fra sangen »Ole sad på en knold og sang« og så taget afsæt i det kombineret med noget fri fantasi, siger Rasmus Johansen.

Den virkelige Jeppe Aakjær blev født i 1866 og tilbragte sin barndom på Fly-egnen. Vi kender ham først og fremmest som forfatter, men faktisk var han også på sin tid kendt for nogle ret markante og upopulære holdninger.

Man skal turde fejle

Det samme gør sig gældende for Ole fra Åkjær. Han samler skrald, drømmer om en bedre verden og stiller spørgsmål ved den måde, man altid har gjort tingene på.

Og det er nogle vigtige egenskaber, mener de to forfattere. De håber, at teaterstykket kan inspirere både børn og voksne til at eksperimentere frit efter fantasien og turde fejle.

- Vi vil gerne prikke lidt til præstationskulturen og polemikken om de mange prøver i folkeskolen. Det skader jo ikke at provokere eller debattere lidt, siger Rasmus Johansen.

»Ole fra Åkjær« har premiere på Flyfabrikken i Fly fredag den 14. juni og på Snapsting for Børn i Viborg mandag den 24. juni.

I næste uges avis bringer vi en større artikel om Rasmus Johansen og det store arbejde, han har lagt i at få musicalen om Ole fra Åkjær op at stå.